Kennisbank artikel
Woonlastenverzekering ?
Als je niet meer (volledig) kunt werken, ga je er in inkomen op achteruit. Maar je vaste lasten moeten wél gewoon betaald blijven. Vooral de hypotheek voor je woonhuis kan een flinke aanslag op je portemonnee zijn.. Met de woonlastenverzekering stel je de betaling van je woonlasten veilig als je inkomen daalt of zelfs wegvalt door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.
Welk bedrag?
Je bepaalt zelf welk bedrag je verzekert. Dat baseer je natuurlijk op de vaste lasten die je per maand kwijt bent. Ook kun je zelf een ‘eigenrisicotermijn’ bepalen. En vaak ook de uitkeringstermijn. Al deze factoren zijn van invloed op de hoogte van de premie.
Andere namen?
Verzekeraars bieden een woonlastenverzekering aan onder verschillende namen.
[kop">Let op
Je betaalt de premie periodiek of in één keer, als ‘koopsom’. Sluit je de verzekering gelijk af met een hypotheek, dan kun je de premie meefinancieren.
De uitkering bij onvrijwillige werkloosheid is altijd belastingvrij. De premie voor het werkloosheidsgedeelte is daarom niet aftrekbaar. Voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering ligt dat anders, deze premie is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De verzekeraar is verplicht om loonheffing (inkomstenbelasting, premies volksverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet) in te houden op periodieke arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.
Deze verzekering is niet bedoeld om de volledige inkomensderving door arbeidsongeschiktheid op te vangen, maar alleen bedoeld om je woonlasten te verzekeren, vaak inclusief energiekosten.
Vanaf 1 januari 2010 is de tussenpersoon verplicht je te vertellen hoeveel hij verdient als je een woonlastenverzekering bij hem afsluit. Let daar goed op!
Bron: allesoververzekeren.nl
Gerelateerde artikelen
Zoek een adviseur
Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.