Kennisbank artikel
Wat houdt het provisieverbod in?
Vanaf 2013 betaal je zelf voor financieel advies. Dat betekent dat een financieel adviseur kosten in rekening bij je brengt voor financieel advies en bemiddeling bij het afsluiten van een financieel product. Vroeger betaalde je een financieel adviseur ook al voor zijn advies. Dit bedrag was toen verwerkt in de prijs van het financiële product. Deze onzichtbare beloning wordt ook wel provisie genoemd. Wat houdt deze nieuwe wetgeving in en wat betekent het voor jou?
Vanaf 2013 betaal je zelf voor financieel advies. Dat betekent dat een financieel adviseur kosten in rekening bij je brengt voor financieel advies en bemiddeling bij het afsluiten van een financieel product. Vroeger betaalde je een financieel adviseur ook al voor zijn advies. Dit bedrag was toen verwerkt in de prijs van het financiële product. Deze onzichtbare beloning wordt ook wel provisie genoemd.
Per 1 januari 2013 mag dit niet meer. Je krijgt dan van je financiële adviseur een rekening met de kosten voor financieel advies en de bemiddeling. De reden hiervoor is dat financieel advies en bemiddeling diensten zijn die los staan van het financiële product dat eventueel wordt afgesloten. De nieuwe regelgeving rond het provisieverbod moet er voor zorgen dat financieel adviseurs en bemiddelaars meer naast de klant komen te staan.
Het is verstandig je te oriënteren voordat je besluit met een financieel dienstverlener in zee te gaan. Op Advieskeuze.nl kun je de dienstverlening en kosten van financieel adviseurs vergelijken. Sommige werken samen met verschillende banken en verzekeraars, andere adviseurs met maar één of enkele aanbieders.
[kop">Voor welke producten geldt het provisieverbod?
Voor de volgende financiële producten geldt het provisieverbod:
- -Hypotheken
- -Bankspaarproducten
- -Overlijdensrisicoverzekeringen
- -Betalingsbeschermers
- -Individuele arbeidsongeschiktheid verzekeringen
- -Levensverzekeringen
- -Uitvaartverzekeringen
- -Deelnemingen in een beleggingsfonds
- -De mate waarin je zelf in staat bent om voorbereidend werk te verrichten voor je adviseur.
- -Het aantal uren dat de adviseur voor jou aan het werk is.
- -De complexiteit van jouw adviesvraag/-behoefte.
- -Tarieven die gebruikelijk zijn binnen de financiële dienstverlening.
Bron: www.advieskeuze.nl
Gerelateerde artikelen
Zoek een adviseur
Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.