Kennisbank artikel
Was advies voor januari 2013 gratis?
Voor 2013 leek het alsof advies gratis was. Maar dat was het niet. De kosten voor advies zaten toen verwerkt in de prijs van financiële producten. Hierdoor merkte je vaak niet dat je ook voor advies betaalde.
De kosten voor het advies zaten voorheen verwerkt in de prijs van het financiële product. Deze kosten worden ‘provisie’ genoemd. Provisie betaalde je niet alleen voor advies, maar ook voor het afsluiten van het financiële product. De advieskosten betaal je voor het advies van een adviseur over het product dat het beste bij jouw situatie past. De afsluitkosten zijn de kosten die een adviseur rekent om een product voor jou af te sluiten,
bijvoorbeeld de kosten voor de administratie. De provisie werd voorheen door de bank of verzekeraar betaald aan jouw financiële adviseur, waardoor deze kosten voor jou vaak onzichtbaar waren. Omdat niet elke aanbieder evenveel provisie betaalde bestond het risico dat een adviseur jou het product adviseerde waarvoor hij de hoogste provisie ontving. Dit hoefde voor jou als klant niet altijd het beste advies te zijn.
[kop">De veranderingen sinds 1 januari 2013
Sinds 1 januari 2013 mag provisie niet meer bij alle producten worden verwerkt in de prijs van het product. Dit noemen we het provisieverbod. Het provisieverbod zorgt er zo voor dat een adviseur geen reden meer heeft om jou het product dat hem de hoogste provisie oplevert te adviseren. Je krijgt nu een aparte rekening voor de kosten die je moet betalen voor financieel advies en voor het afsluiten van een product. Hierdoor weet je precies wat je betaalt voor jouw advies.
[kop">Betaal ik nu niet veel meer voor advies dan vroeger?
Je betaalt nu rechtstreeks voor advies. Dat wil niet zeggen dat advies duurder is geworden. Uit onderzoek (april 2013) blijkt bijvoorbeeld dat de kosten voor een hypotheekadvies sinds de invoering van het provisieverbod zijn gedaald. De kosten voor het advies zijn afhankelijk van jouw wensen en persoonlijke situatie en verschillen hierdoor sterk. Vraag je adviseur daarom vooraf om informatie over de verwachte kosten.
[kop">Vergelijk verschillende financiële dienstverleners
Uiteindelijk is niet alleen de prijs belangrijk, maar juist wat de financiële dienstverlener voor je doet voor die prijs. Vergelijk daarom welke werkzaamheden verschillende dienstverleners doen tegen welke prijs. Een hulpmiddel hierbij is het dienstverleningsdocument (DVD). Hierin beschrijft een financiële dienstverlener de gemiddelde kosten die hij in rekening brengt en welke werkzaamheden hij hiervoor doet. Overweeg ook om een oriënterend gesprek te voeren met verschillende financiële dienstverleners. Dit gesprek is vaak gratis.
[kop">Wat kan je zelf doen?
Denk ook na hoe je zelf meer dingen kan doen, waardoor de kosten voor advies lager kunnen worden. Bijvoorbeeld door het adviesgesprek goed voor te bereiden en de juiste stukken mee te nemen, zoals loonstroken en gegevens over de financiële producten die je al hebt. Dit scheelt de adviseur mogelijk tijd en kan jou geld besparen. Vraag daarom bijvoorbeeld vooraf aan de adviseur om een checklist van alles wat je moet meenemen.
[kop">Voor welke producten geldt het provisieverbod?
Voor de volgende financiële producten betaal je in ieder geval rechtstreeks aan de adviseur voor advies:
- -Uitvaartverzekeringen
- -Levensverzekeringen
- -Bankspaarproducten
- -Deelnemingen in een beleggingsfonds
- -Hypotheken
- -Betalingsbeschermers
- -Overlijdensrisicoverzekeringen
- -Individuele arbeidsongeschiktheidverzekeringen
- -Schadeverzekeringen
- -Consumptief krediet
Bron: www.afm.nl
Gerelateerde artikelen
Zoek een adviseur
Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.