Kennisbank artikel
Kosten van een schadeverzekering?
Een schadeverzekering is bedoeld om het vermogen van de verzekerde te beschermen. Zo staat het in de wet. Een belangrijk deel van de kosten die je maakt voor een schadeverzekering bestaat uit de premie. De verzekeringnemer betaalt de premie en de verzekeraar neemt (voor dat bedrag) een bepaald risico over. Denk aan het risico dat je spullen beschadigen of dat je ze verliest. De premie is dus eigenlijk de tegenprestatie van de schadeverzekering. De hoogte van de premie is afhankelijk van het risico dat de verzekeraar loopt.
Naast het bedrag om het risico af te dekken, brengt de verzekeraar ook kosten in rekening. Dit zijn kosten voor de administratie van uw polis, behandelen van de schade, incasso (het innen van de premie), personeelskosten, informatievoorziening en reclame enzovoorts.
Over de meeste verzekeringen betaal je ook assurantiebelasting. Per 1 maart 2011 is dit 9,7% over de premie die je betaalt. Deze belasting houdt de verzekeraar niet zelf. Hij draagt deze belasting af aan de Belastingdienst. Sluit je de polis voor het eerst af dan betaal je eenmalig kosten voor het opmaken van de polis. De kosten en de premie betaal je per maand, kwartaal of jaar, afhankelijk van de afgesproken betalingstermijn.
Tussenpersonen
Vraag je advies over een schadeverzekering aan een assurantietussenpersoon dan ontvangt hij van de verzekeringsmaatschappij een zogenoemde provisie voor zijn dienstverlening. Hij helpt je dan bij het kiezen van een verzekering die past bij je persoonlijke situatie en begeleidt je als je schade hebt. Wil je weten hoe hoog de provisie is die hij krijgt dan kun je daar naar vragen. Voor schadeverzekeringen is een aparte vermelding van de provisie op de rekening niet verplicht. Dit is wel verplicht bij complexe producten zoals bijvoorbeeld beleggingsverzekeringen.
Gerelateerde artikelen
Zoek een adviseur
Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.