- -Een woekerpolis is een beleggingsverzekering met een levensverzekering waarbij de premie volledig of deels is belegd.
- -Woekerpolissen zijn verkocht als spaarproduct, voor de aflossing van de hypotheek of als aanvulling op het pensioen. Ook zijn ze in gebruik als studieverzekering.
- -In de verzekering zit altijd een overlijdensrisicodekking.
- -Het beleggingsrisico ligt volledig bij de klant.
[kop">Wat is het probleem met een woekerpolis?
Bij woekerpolissen trekt de bank of verzekeraar hoge kosten af van de inleg. Ook wordt de overlijdensrisicodekking hoger naarmate je ouder wordt. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek berekende dat de kosten gemiddeld 40% zijn, slechts 60% is belegd. De uiteindelijke opbrengst is daardoor (veel) lager dan vooraf vastgesteld. Als gevolg daarvan kan een deel van de hypotheek niet worden afgelost of is het pensioen (veel) lager dan verwacht.
[kop">Heb ik een woekerpolis?
Direct nagaan of je een woekerpolis hebt? Kijk op de website van
KiFiD voor een overzicht van woekerpolissen. Hier vind je de verschillende beleggingsverzekeringen en bijbehorende verzekeraars.
[kop">Hoe zijn woekerpolissen ontstaan?
- -Gebrekkige informatievoorziening over de complexe beleggingsproducten.
- -Voorspiegelen van te hoge prognoserendementen, die door de hoge kosten niet konden worden waargemaakt.
- -Riante vergoedingen voor tussenpersonen.
Bron: AFM
Het is bij woekerpolissen dus lastig te zien met welke kosten je te maken hebt. Consumenten zijn bij het afsluiten van de polissen vaak misleid door de hoge rendementen die voorgespiegeld werden.
[kop">Rol verzekeraars
In maart 2008 heeft de Ombudsman Financiële Dienstverlening aan alle verzekeraars een algemene Aanbeveling gedaan met betrekking tot de hoogte van kosten en risicopremies van beleggingsverzekeringen, de zogenoemde Wabeke-norm.
Het ministerie van Financiën heeft november 2011 10 punten geformuleerd waar verzekeraars aan moeten voldoen richting verzekerden. Deze punten hebben te maken met een heldere informatieverstrekking, soepele overstapmogelijkheden voor verzekerden zonder kosten en gratis advies. Niet onbelangrijk: verzekeraars mogen bij uitbetaling van de premie niet eisen dat je afziet van de mogelijkheid om alsnog naar de rechter te stappen (kwijting). Daarnaast geeft het ministerie aan dat verzekeraars de verschuldigde compensatie direct in de polis storten, dus niet pas achteraf!