Kennisbank artikel
De stappen in het aankoopproces?
Je hebt je droomhuis gevonden en hebt je zinnen gezet op de aankoop ervan. De vele regels en procedures rondom de aankoop maken het echter lastig voor je om alles helder te zien. Ook ontbreekt het je aan (markt)kennis en ervaring om een juiste inschatting te maken.
Want, hoeveel is het huis eigenlijk waard? Wat is de beste biedingsstrategie? En hoe weet ik of het huis verborgen gebreken heeft? Tijd om een expert in te schakelen. Een Erkend Aankoopbemiddelaar of aankoopmakelaar geeft deskundig advies en de juiste begeleiding om het aankoopproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Heb je een geschikte aankoopmakelaar kunnen vinden via onze online vergelijker? Klikt hetna een eerste (telefonisch) gesprek? Je zult dan al gauw overgaan tot het maken van afspraken over de dienstverlening van je aankoopbemiddelaar, de zogenaamde ‘opdracht tot dienstverlening’. In zo’n opdracht worden alle rechten en plichten tussen jou en je makelaar omschreven.
Afhankelijk van de afspraken met je aankoopbemiddelaar doorloop je samen één of meerdere stappen in het aankoopproces. Ook wanneer je besluit het traject alleen in te gaan blijven bepaalde stappen tijdens de aankoop onverminderd van kracht:
Huis bezichtigen
Probeer tijdens de bezichtiging al zoveel mogelijk informatie over de (eigenschappen van)de woning te verzamelen. Hoe meer gegevens boven water komen, hoe beter je - samen met jeaankoopbemiddelaar - een gefundeerde beslissing kunt maken om het huis wel of niet aan tekopen.
Bekijk het huis van ‘onder tot boven’ en ‘van binnen naar buiten’. Naast het checken van de (indeling van) de ruimtes, controleer je de woning op staat van onderhoud. Vochtplekken, scheuren in muren, permanente buitengeluiden (zoals treingeraas), slecht afgewerkte ramen en deuren; dit zijn allemaal redenen om de verkopende partij naar oorzaken en verplichtingen te vragen. Hoe ziet het dak eruit, staat de woning goed in de verf en hoe is de zoninval in je tuin? Je wilt zo veel mogelijk informatie en niet voor verrassingen komen te staan na de aankoop van je droomhuis.
De vereniging eigen huis stelt een persoonlijke checklist bezichtiging ter beschikking voor consumenten. Hierop vindt je de belangrijkste punten waarop je een woning na kunt lopen.
Omgeving bekijken
In wat voor buurt kom je terecht? Zijn er voldoende voorzieningen in de omgeving, zoals een supermarkt en een basisschool? Heb je te maken met veel verkeer in je wijk en hoe zijn dan de veiligheidsvoorzieningen geregeld? Door de omgeving goed in kaart te brengen en deze factoren te betrekken in je aankoopbeslissing, voorkom je teleurstellingen achteraf.
De waarde van het huis bepalen
Hoe weet je of de vraagprijs van het huis dat je op het oog hebt, reëel is? Door wat onderzoek te doen kun je - samen met je aankoopmakelaar - redelijk goed inschatten wat het huis waard is. Jullie kijken samen naar zaken als:
- -Staat er een soortgelijke woning in de straat of in de buurt te koop? Wat is de vraagprijs hiervan en hoe lang staan deze woningen al te koop?
- -Is er achterstallig onderhoud of (groot) onderhoud dat op korte termijn moet plaatsvinden? Wat valt nog onder de verantwoordelijk van de verkoper en wat komt voor jouw rekening?
- -Ligt de woning in een omgeving met veel groen, goede faciliteiten en speelvoorzieningen voor kinderen? Dan kun je ervan uitgaan dat de woning meer waard is dan precies dezelfde woning aan een grote drukke straat met weinig groen.
- -Wat staat er in het bestemmingsplan van de gemeente? Zijn toekomstige plannen reden om toch af te zien van de aankoop? Welke gemeentelijke eisen zijn van toepassing op het huis?
Bron: www.advieskeuze.nl
Gerelateerde artikelen
Zoek een adviseur
Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.