Kennisbank artikel
Wat is banksparen voor pensioen?
Met banksparen voor je pensioen kan je, als je een pensioengat hebt, sparen of beleggen voor een aanvulling op je pensioen. Dat kon voorheen alleen via lijfrente (een verzekeringsvorm). Sinds 1 januari 2008 is daar banksparen bij gekomen.
Je kan op een geblokkeerde rekening bij een bank of verzekeraar kapitaal opbouwen door te sparen of te beleggen voor dat deel waarover je een pensioengat hebt. Het bedrag dat je op die rekening spaart, is vrijgesteld van de vermogenrendementsheffing (1,2%). Je hoeft dus geen belasting te betalen over het kapitaal dat je opbouwt, ook niet als het bedrag boven de grens (€20.661 in 2009) van de vermogensrendementsheffing uitkomt. Je kan ook bankparen als je nooit pensioen hebt opgebouwd.
Banksparen voor het pensioen bestaat, net als lijfrente, uit twee fasen; de fase waarin je geld spaart of belegt (opbouwfase), en de fase waarin je het opgebouwde kapitaal laat uitkeren (uitkeringsfase):
Banksparen in fase 1; je bouwt kapitaal op voor een oude dag uitkering. Dat kan met maandelijkse premie, of een storting van een groot bedrag in één keer (koopsom). Het ingelegde bedrag (premie én koopsom) spaar je, of het wordt voor je belegd. De inleg kun je aftrekken van de belasting. De opbouwfase wordt ook wel 'uitgestelde lijfrente' genoemd.
Banksparen in fase 2; Na het verstrijken van de looptijd van je opbouwfase komt je opgebouwde kapitaal vrij. Nu ga je op zoek naar een bank of verzekeraar bij wie je dit bedrag onderbrengt. De bank of verzekeraar keert vervolgens naar keuze levenslang of gedurende een aantal jaren periodiek een deel van je kapitaal uit. Deze uitkering is belast en heet ook wel 'direct ingaande lijfrente'.
Bron: www.consumentenbond.nl
Gerelateerde artikelen
Zoek een adviseur
Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.