Kennisbank artikel
Wat doe je bij een verkeersongeval in Nederland?
In je auto hoort een Europees Schadeformulier te liggen. Dit formulier krijg je bij je verzekeraar of bij je tussenpersoon. Heb je een ongeval, dan zet je de volgende stappen:
- -Vul als je een aanrijding hebt op het formulier zowel je eigen gegevens als die van de tegenpartij in. Vul het formulier ter plekke alleen aan de voorkant in. Ook als nog niet echt duidelijk is hoe het ongeval gebeurde en wie daaraan schuldig is.
- -Vul ook het vakje ‘getuigen’ en de toepasselijke kruisjes bij vraag 12 (de toedracht van het ongeval) goed in. Dit zijn erg belangrijke gegevens voor de schaderegeling!
- -De achterkant van het formulier vul je thuis in. Vervolgens stuur je het formulier zo snel mogelijk naar je tussenpersoon of verzekeringsmaatschappij.
- -Is de schade niet door je eigen toedoen veroorzaakt? Dan kun je voor medische kosten een claim indienen. Dat doe je bij je eigen zorgverzekeraar of bij de autoverzekeraar van de schuldige tegenpartij. Dat is de snelste manier om schade vergoed te krijgen.
- -Als je een (volledige) cascoverzekering hebt gesloten, dan meld je de schade bij je eigen autoverzekeraar. Je krijgt dan natuurlijk alleen de schade aan je auto vergoed. En niet de overige schade. Zoals letselschade, schade aan je kleren en aan de goederen in je auto.
- -een rechtsbijstandverzekeraar,
- -de ANWB,
- -een letselschade advocaat,
- -een gespecialiseerde letselschadebehandelaar.
- -De behandeling van een letselschade kost geld. Dat noemen we ook wel buitengerechtelijke kosten (BGK). De verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij vergoedt deze kosten. De kosten moeten dan wel redelijk zijn. Dat wil zeggen in redelijke relatie tot de inspanningen van de belangenbehartiger.
- -Zorg er vooral voor dat je een betrouwbare belangenbehartiger inschakelt. Zie hiervoor de flyer ‘Grip op uw letselschade’ of bekijk de website van www.deletselschaderaad.nl.
- -Jouw cascoverzekeraar zoekt uit wie schuldig is aan het ongeval. Is dat de tegenpartij? Dan verhaalt hij de schade die aan jou is uitgekeerd, op hem. Doet hij dat met succes, dan heeft de schade geen gevolgen voor je schadevrije jaren/ bonus-malusregeling.
- -de schade is veroorzaakt door een motorrijtuig;
- -de tegenpartij niet verzekerd is;
- -de tegenpartij je schade niet zelf kan vergoeden;
- -de tegenpartij na het ongeval doorrijdt zonder dat je het kenteken kon noteren;
- -een motorrijtuig jouw geparkeerde auto beschadigt, terwijl je ergens anders was.
Gerelateerde artikelen
Zoek een adviseur
Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.