Kennisbank artikel
Schadevrije jaren en bonus malus ladder?
Bijna alle autoverzekeraars gebruiken een bonus-malusregeling, waarbij de premie afhankelijk is van je rijgedrag. Hoe vaker je claimt, des te hoger de premie. Dat klinkt fair, maar verzekeraars gebruiken erg ingewikkelde tabellen en regels. Het is nauwelijks mogelijk na te gaan wat de schadeclaim betekent voor je premie en het aantal schadevrije jaren. En je hebt die gegevens wél nodig als je overweegt over te stappen naar een nieuwe autoverzekeraar.
[kop">Bonus malus ladder
Autoverzekeraars hanteren verschillende systemen voor het vaststellen van de korting. Deze korting verandert jaarlijks aan de hand van een bonus-malusladder, die meestal bestaat uit 18 tot 20 treden. Veel kortere of langere ladders komen ook voor. De kortingspercentages verschillen per trede en per maatschappij. Veroorzaak je zelf een schade die je vervolgens claimt, dan zak je op de ladder en gaat de premie omhoog. Als je verzekeraar de schade kan verhalen op een schuldige wederpartij vindt er geen terugval plaats. Verzekeraars gebruiken het bonus-malussysteem ook om de opbouw van schadevrije jaren te bepalen. Deze 'zuivere' schadevrije jaren zijn nodig bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Ze bepalen voor een groot deel de hoogte van de premie.
Hoe hoog de schadeclaim is, doet er niet toe. Of het nu om een groot of klein bedrag gaat, de terugval op de bonus-malus-ladder is hetzelfde. Omdat je slechts één trede per jaar klimt, kan het negatieve effect van een terugval op de ladder jarenlang doorwerken. Bij kleine schades is het vaak verstandig om deschade voor eigen rekening te nemen. Je hoeft echter niet meteen te beslissen of je de schade voor eigen rekening neemt. Afhankelijk van de verzekeraar heb je een aantal maanden de tijd om alsnog de rekening zelf te betalen.
[kop">Verschillende systemen
Bonus-malusladders zijn er in vele soorten in maten De belangrijkste verschillen zijn:
- -het aantal treden, variërend van 5 tot 35 treden;
- -de bij de treden behorende percentages;
- -de maximale bonus, deze varieert van 70 tot 80%;
- -de maximale malus, de toeslag bij de laagste trede varieert van 0 tot 40%;
- -de mate van terugval na een schade, variërend van 1 trede tot 5 treden tegelijk.
Bron: www.consumentenbond.nl
Gerelateerde artikelen
Zoek een adviseur
Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.