Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.
Bij veel verzekeraars kun je kiezen uit verschillende varianten van de pleziervaartuigenverzekering. Namelijk:
alleen aansprakelijkheid; aansprakelijkheid + beperkt casco (veelal genoemd WA-Plus of WA-Extra); aansprakelijkheid + uitgebreide cascodekking.
Beperkt …
De beperkte cascodekking verzekert onder andere schade aan je vaartuig door:
brand, ontploffing en blikseminslag
storm
diefstal en inbraak
…of uitgebreid
De uitgebreide cascodekking dekt alle schade aan je vaartuig door een van buiten aankomend onheil. Bijvoorbeeld aanvaring of aan de grond lopen. Of door een eigen gebrek. Maar let op: soms is schade door een eigen gebrek uitdrukkelijk uitgesloten.
Meestal zijn ook andere kosten gedekt. Zoals:
hulp- en bergloon;
sleeploon;
de kosten van opruiming van het wrak;
de kosten van een vervangend vakantieverblijf als je het vaartuig niet meer kunt gebruiken door een situatie die onder de dekking van de verzekering valt.
De meeste verzekeraars bieden daarnaast nog een ongevallendekking voor de opvarenden aan. Tot slot kun je vaak ook een eventuele volgboot of boottrailer op de polis meeverzekeren.
De premie is afhankelijk van verschillende zaken. Zoals:
het type schip;
de bouwaard;
de maximale snelheid;
de waarde van het schip;
de gekozen dekking;
het verzekeringsgebied.
De meeste verzekeraars hanteren de huidige nieuwwaarde als premiegrondslag. Soms hanteren zij een combinatie van de huidige nieuwwaarde en de dagwaarde als premiegrondslag.
Het standaarddekkingsgebied omvat meestal de binnenwateren van Benelux en Duitsland. Tegen een premietoeslag kun je dit gebied uitbreiden tot: - het ‘Groot Vierkant’: grofweg Europa beperkt, - het Super Groot Vierkant: grofweg Europa uitgebreid, met o.a. de vaart op de Middellandse Zee. Je hebt soms een standaard eigen risico voor cascoschade. Met een vrijwillig hoger eigen risico krijg je korting op de premie. Veel pleziervaartuigpolissen kennen een no-claimregeling. Net als bij de autoverzekering. Heb je een ingebouwde benzinemotor in je boot? Dan betaal je bij sommige verzekeraars een toeslag op de premie. Soms verlangt de verzekeraar dat je voldoende preventie maatregelen neemt. Vooral ter voorkoming van diefstalschaden, maar soms ook bij ter voorkoming van brand. Als je het vaartuig of de boottrailer niet gebruikt, dan beperk je het risico zoveel mogelijk. Dat doe je door preventieve maatregelen te nemen. Je... … houdt toezicht; … plaatst goede sloten, welke SCM/V bV zijn goedgekeurd; ... neemt waardevolle spullen mee naar huis. Je bent o.a. niet verzekerd bij catastrofeachtige risico’s (bijv. vulkaanuitbarsting, terrorime en molest) alsmede bij grove schuld of opzet.