Blogartikel
Wat doet een aankoopmakelaar voor je? 8 voordelen
Geschreven door Wil Jansen
Op 16-11-2022
Huis kopen & verhuizen
Wat doet een aankoopmakelaar voor je? 8 voordelen van een huis kopen mét een expert
Als je een huis gaat kopen, komt er heel veel op je af. Tijdens de zoektocht die eraan voorafgaat, kom je als potentiële koper al diverse valkuilen tegen — onder meer tijdens de bezichtiging en de onderhandelingen. En het is altijd cruciaal om de lokale woningmarkt goed te kennen. Op een gegeven moment wil je een bod doen op een huis. Wordt dit geaccepteerd, dan moet je een stortvloed aan administratieve zaken regelen. Als je een aankoopmakelaar inschakelt, krijg je hulp tijdens het gehele proces. Maar hoe werkt dat precies? Oftewel, wat doet een aankoopmakelaar voor je?
Een aankoopmakelaar helpt jou! Of niet?
Moet je als potentiële koper nu wel of geen aankoopmakelaar inschakelen? Sommige mensen twijfelen hierover. Begrijpelijk, want als je met een aankoopmakelaar werkt, maak je kosten. Bedenk echter dat je deze altijd terugverdient, mits je een expert in de arm neemt.
Allereerst bespaar je ontzettend veel tijd. Een goede aankoopmakelaar begeleidt jou namelijk van a tot z. Daarbij profiteer je vaak van een stevig netwerk, een intuïtie die gestoeld is op deskundigheid én professionele onderhandelingstechnieken. Een aankoopmakelaar neemt de onderhandelingen met de verkopende makelaar immers voor zijn of haar rekening. Bovendien deelt deze expert kennis omtrent de huidige woningmarkt, wat juist in de kantelende markt van nu veel toegevoegde waarde heeft. Er zijn ook makelaars die bouwkundig gecertificeerd zijn en je daarom tevens op dat gebied kunnen adviseren.
Uiteraard moet je wel zorgen dat je voor de juiste expert kiest. De ene aankoopmakelaar is de andere niet. Wil je weten of je met een goede, betrouwbare makelaar te maken hebt? Probeer dan antwoord te krijgen op de volgende vragen:
- Heeft de aankoopmakelaar passie voor het vak? Of is deze persoon er vooral op uit om snel veel deals te scoren?
- Hecht de aankoopmakelaar waarde aan langetermijnrelaties met klanten?
- Komt de aankoopmakelaar eerlijk en objectief over? Denk je dat deze expert oprecht is en jouw belangen vooropstelt?
- Is de aankoopmakelaar bouwkundig gecertificeerd?
- Hoe zijn de ratings van de aankoopmakelaar? Wat schrijven of zeggen klanten over de samenwerking?
Goede aankoopmakelaar ingeschakeld? Dan levert de samenwerking deze 8 voordelen op!
1. Advies en informatie
Je werkt met een expert die álles weet over de huidige woningmarkt en je hierover kan adviseren. Bovendien informeert je aankoopmakelaar jou over allerlei zaken die relevant zijn voor- én nadat je een woning aangekocht hebt.
2. Begeleiding van a tot z
Je aankoopmakelaar begeleidt je tijdens het hele aankoopproces en helpt je bij het afhandelen van het administratieve gedeelte. Hij of zij controleert bijvoorbeeld het juridische koopcontract, het taxatierapport en de stukken van de notaris, informeert je over de kosten die een verbouwing met zich meebrengt en neemt een eventueel bouwkundig rapport samen met je door.
3. Vruchtvolle bezichtiging
Samen met je aankoopmakelaar haal je het meest uit je bezichtiging. Handig, want hierbij moet je in een korte tijd heel veel zaken in overweging nemen (lees ook onze blogpost 'Woning bezichtigen: checklist'). Dat kan lastig zijn, zeker als blijkt dat de foto's niet overeenkomen met de werkelijkheid. Soms zie je bijvoorbeeld pas ter plekke dat een vloer aan alle kanten beschadigd is. Een aankoopmakelaar wijst je in zo'n geval direct op het risico van waterschade. Ook kan de aankoopmakelaar op basis van een kort gesprek met de verkoopmakelaar én de eigen marktkennis beoordelen hoe populair de woning is, wat het taxatieproces gemakkelijker maakt.
4. Hulp bij de bouwkundige keuring
Moet of wil je een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Als je werkt met een bouwkundig gecertificeerde makelaar, adviseert deze je hierover om vervolgens het rapport uit te zetten. (Lees meer over dit onderwerp in onze blogpost 'Bouwtechnische keuring: wel of niet doen?')
5. Objectieve mening
Een huis kopen is een van de grootste stappen die je in je leven neemt. Daardoor ben je emotioneel betrokken bij het proces. Dit betekent dat je de zaken niet altijd van een afstand kunt beschouwen. Een aankoopmakelaar geeft zijn of haar objectieve mening, zodat jij weloverwogen beslissingen kunt nemen.
6. Professionele onderhandelingen
Onderhandelen is een kunst die de aankoopmakelaar beheerst. Hoeveel moet je overbieden op een huis? (Of: hoeveel kun je onder de vraagprijs bieden?) Hoe komt jouw koopcontract eruit te zien? Zijn ontbindende voorwaarden opgenomen — en zo ja, wat houden deze precies in? (Lees ook onze blogpost 'Bieden onder voorbehoud: hoe werkt dat?') Je aankoopmakelaar onderhandelt de beste deal voor je en legt alles helder aan je uit.
7. Breed netwerk van goede experts
Tijdens het aankoopproces haken er ook andere experts aan. Denk aan een notaris, een taxateur en een financieel adviseur. Een aankoopmakelaar heeft een breed netwerk, waardoor dit proces eenvoudiger is. Werk je met een zelfstandige makelaar of een klein kantoor waar een persoonlijke benadering vooropstaat, dan is de kans groot dat het netwerk óók uit zorgvuldig geselecteerde zelfstandigen bestaat. Het voordeel hiervan is dat zij flexibeler zijn en vaak niet alleen tijdens kantooruren zaken voor je regelen.
8. Winst uit je investering
De kosten die je maakt voor een aankoopmakelaar zijn weliswaar niet fiscaal aftrekbaar, maar je haalt de investering er dubbel en dwars uit. Je profiteert van meer gemak en tijdwinst, maar ook van de gunstigste prijs. Een goede aankoopmakelaar sluit namelijk de beste deal voor je. En dat kan flink wat schelen in de aankoopprijs!
Profiteren van deze 8 voordelen?
Wil je een huis kopen in Rotterdam of Den Haag? En vind je het prettig dat het aankoopproces je van a tot z uit handen genomen wordt? Vind je het daarnaast belangrijk om te werken met een aankoopmakelaar die nét dat extra stapje voor je doet? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Wil Jansen van @Work Makelaar Rotterdam