Blogartikel
Voorkomen is beter dan genezen!
Geschreven door Iris Brik FFP CFP
Op 8-12-2016
Geld & verzekering
Als ik aan ondernemers vraag hoe ze gehuwd zijn antwoorden ze dikwijls lachend dat ze zich daarover geen zorgen maken, want ze zijn tenslotte op huwelijkse voorwaarden gehuwd. Het lachen, vergaat ze echter snel als ik doorvraag en blijkt dat er een periodiek verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden staat.
Op basis van dit beding hebben ze met hun echtgeno(o)t(e) ooit afgesproken dat ze ieder jaar de inkomensoverschotten met elkaar zullen delen. Op zich een prima uitgangspunt, maar gaandeweg het huwelijk kan dit beding een ware molensteen om de nek van de ondernemer worden, want wat gebeurt er in de praktijk?
Net getrouwd hebben ze meestal weinig tot niets opgebouwd. Er valt dan eenvoudigweg nog niets te verrekenen. Anders wordt dit als de inspanningen van de ondernemer vruchten gaan afwerpen en inkomen en vermogen met de jaren toenemen. Wat dan echter verzuimd wordt is om de afspraken die bij aanvang van het huwelijk zijn gemaakt ook daadwerkelijk uit te voeren. Echtgenoten vergeten het, hebben door de waan van de dag waarin ze leven met gezin en onderneming er geen tijd voor of gewoon geen zin in. Of vinden het niet belangrijk genoeg.
Dat dit de ondernemer uiteindelijk behoorlijk duur kan komen te staan blijkt wel uit onderstaande voorbeelden uit mijn praktijk.
Zo was bij een ondernemer de storting op het aandelenkapitaal gefinancierd met het vermogen van zijn spaarrekening. Omdat deze ondernemer tijdens huwelijk nooit had afgerekend, werd de storting op aandelenkapitaal geacht uit overgespaard inkomen te zijn gefinancierd. Het tegoed op zijn spaarrekening was immers ontstaan uit inkomsten die hij met zijn echtgenote had moeten verrekenen. Met als gevolg dat de waarde van de onderneming bij scheiding moest worden gedeeld. Prima, als u als ondernemer dit altijd al van plan bent geweest, maar in veel gevallen ligt dat anders. Daarbij, met het vervallen van het vereiste minimum kapitaal van € 18.151 is de kans dat dit fout gaat alleen maar groter geworden. Eén euro is tenslotte zo overgeboekt!
Bij een andere ondernemer bleek er jaarlijks een chronisch tekort in privé te zijn, wat hij met een rekeningcourantschuld in zijn BV wegpoetste. De hoge welstand tijdens huwelijk werd zo volledig maar dan wel onzichtbaar gefinancierd! Op basis van deze genoten welstand werd er in eerste instantie een te hoge alimentatie geëist. De echtgenote in kwestie had dit nooit zo begrepen met als gevolg dat alle huwelijksjaren in kaart moesten worden gebracht. Het feit dat de advocaat dacht dat er veel geld te halen viel vanwege de kluwen BV’s die achter de onderneming school, maakte de situatie er niet beter op. Al met al werd de hele rekenexercitie over een periode van twintig jaar huwelijk zo alsnog een dure grap!
Hadden deze ondernemers dit kunnen voorkomen? De scheiding waarschijnlijk niet, maar als ze hun plichten uit hoofde van het periodiek verrekenbeding administratief goed hadden uitgevoerd, dan hadden ze in ieder geval bij scheiding geen discussie gekregen of en zo ja wat er verrekend moest worden.
Tot slot. Wij kunnen u uiteraard helpen bij de afwikkeling van uw scheiding. Maar voorkomen is altijd nog beter dan genezen. Dat deze ondernemers genezen zijn, moge duidelijk zijn. Althans voor wat het huwelijksbootje betreft!
Financieel Dagblad maart 2016
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Iris Brik FFP CFP van Fine Tuning Personal Finance BV