Blogartikel
Verduurzamen woning
Geschreven door Gert Jan van t Goor
Op 23-10-2023
Huis kopen & verhuizen
Verduurzamen woning
Wie wil dat nou niet: energie besparen en duurzaam wonen? Er zijn diverse mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Je kunt kiezen voor extra isolatie in muren, spouw, dak of ramen, zonnepanelen een warmtepomp etc. Nu de gasprijzen aan het stijgen zijn, is het verduurzamen van je woning een optie waar wellicht aan denkt! Wij helpen je graag de juiste keuze te maken.
Hoe ga jij dit financieren? Spaargeld, een lening of een hypotheek?
Om je huis te verduurzamen, zijn er verschillende mogelijkheden om je energiebesparende maatregelen te financieren. Je kunt er je spaargeld voor gebruiken, een lening afsluiten of de maatregelen financieren via je nieuwe of bestaande hypotheek. Wij vertellen je hier graag meer over.
In sommige gevallen heb je bij de verduurzaming van je huis recht op subsidie. Deze subsidie is vooral interessant als je een huis hebt dat ouder is dan 1992. Deze huizen zijn vaak nog niet of minder goed geïsoleerd.
Steeds meer mogelijkheden voor financiering | Extra lenen binnen de hypotheek
Indien je verduurzamingsplannen hebt, kun je een hogere hypotheek krijgen. Wie energiebesparende voorzieningen meeneemt in de hypotheek, kan tot 106 procent van de waarde van de woning lenen.
Vaak weet je nog niet bij de de hypotheekaanvraag of je je huis wil verduurzamen. In dat geval kan het energiebespaarbudget (EBB) uitkomst bieden, als apart ‘potje’ binnen de hypotheek voor verduurzaming. Hierbij leen je extra (maximaal 6 procent boven de waarde van de woning vóór uitvoering van de energiebesparende voorzieningen) en beslis je op een later moment welke duurzaamheidsvoorzieningen je precies wil nemen, zolang het budget maar wordt besteed aan energiebesparende voorzieningen.
Heb je wel een vastomlijnder idee van de maatregelen je door wilt voeren? Dan kan het budget voor energiebesparende voorzieningen (EBV) uitkomst bieden. Hierbij leen je extra voor de betreffende verduurzamingsvoorzieningen; maximaal 6 procent boven de waarde van de woning ná verbouwing (inclusief EBV).
Geld lenen voor verduurzaming
Er zijn verder diverse specifieke leenmogelijkheden voor verduurzaming, zoals de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds, ‘groene leningen’ bij de bank, de Duurzaamheidslening van gemeente of provincie, of de Stimuleringslening van de gemeente.
Consumptief krediet
Ook een ‘gewoon’ consumptief krediet kan worden gebruikt voor verduurzaming. De rente ligt vaak hoger dan bij een hypotheek, maar de afsluitkosten liggen meestal een stuk lager.
Subsidies
Voor woningeigenaren met verduurzamingsplannen bestaan verschillende subsidiemogelijkheden. Zo is er de landelijke Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) van RVO. Deze is bestemd voor zonneboilers, warmtepompen, isolatiemaatregelen (dak-, spouw-, gevel-, zolder/vlieringvloer, vloer- en bodemisolatie of HR-glas) en/of een aansluiting op het warmtenet.
Daarnaast zijn er vaak lokale en regionale subsidiemogelijkheden, die kunnen worden gecombineerd met de landelijke ISDE. De Energiesubsidiewijzer biedt een handig overzicht van de mogelijkheden per gemeente of provincie.
Onbezorgd wonen, leven & ondernemen.
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Gert Jan van t Goor van van 't Goor Financieel Advies