Blogartikel
Verduurzamen: wat, hoe en waarom
Geschreven door Adriaan Postma
Op 8-12-2022
Huis kopen & verhuizen
Verduurzamen: wat, hoe en waarom
We merken het allemaal om ons heen. Álles wordt duurder. Of het nou de exorbitante bedragen zijn aan de pomp of de stijgende energieprijzen. Het maakt dat het niet meer vanzelfsprekend is om de dingen te blijven doen die we doen, zoals we die tot dusver deden.
Een manier om de steeds verder oplopende kostenposten te bestrijden is: verduurzamen. Maar hoe doe je dat dan? En wat is de beste manier? Verduurzamen klinkt heel mooi, maar hoe lang gaat het duren voordat je het hebt terugverdiend? Op deze vragen geven we hier antwoord.
Isolatie
Dat er aan energiebesparende maatregelen een (flinke) investering vooraf gaat moge duidelijk zijn. Het is dan ook niet iets dat je zomaar even doet. Een veel gekozen en succesvolle manier van verduurzamen is isolatie. Een goede isolatie is namelijk duurzaam en geldbesparend.
Gas om je woning van warmte te voorzien is relatief de grootste kostenpost. Een slecht geïsoleerde woning verbruikt ongeveer 2150 m³ gas voor de verwarming. Bij een goed geïsoleerde woning ligt dit rond de 700 m³ gas. Een simpel rekensommetje maakt duidelijk welk bedrag je hiermee maandelijks bespaart op de gasrekening. Maar wat zijn dan goede manieren om je huis te isoleren?
Spouwmuur
Voor een spouwmuurisolatie ben je ongeveer tussen de 800 en 3100 euro kwijt. Dat betekent dat je 260 tot 100 euro kunt besparen per jaar. Maar de hamvraag is natuurlijk: hoeveel kost het voordat ik de aanschaf heb terugverdiend? Het antwoord hierop is: tussen de 3 en de 5 jaar.
Dakisolatie
Naast spouwmuur is dakisolatie een gangbare manier van isolatie. Je dak laten isoleren kost grofweg tussen de 2900 en 3500 euro en tussen de 1100 en 1700 als je het zelf doet. Hiermee bespaar je jaarlijks 450 tot 800 euro. Ook hiervan is de aanschafwaarde gemiddeld tussen de 3 en 5 jaar terugverdiend.
HR++ glas
HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gat tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert. Een investering in HR++ glas kost tussen de 3100 en 4700 euro waarmee je een bedrag tussen de 300 en 450 euro bespaart. Het zal geen verrassing zijn dat bij deze duurdere isolatie-investering de terugverdienperiode langer is: tussen de 7 en 10 jaar.
Duurzame alternatieven
Naast isolatie is het ook verstandig om verder te kijken dan de traditionele warmtebronnen. Al is het maar vanwege het feit dat de energieprijzen de pan uit rijzen.
Zonnepanelen (uitgaande van 10 panelen)
Zonnepanelen zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken, al lange tijd uit de niche verdwenen. Steeds meer mensen willen ze hebben. Dat is niet voor niks. Na een investering in 10 zonnepanelen met een aanschaf van 4400 euro bespaar je zo’n 550 euro op jaarbasis. In 7 tot 10 jaar is dit bedrag weer terugverdiend terwijl je de daaropvolgende jaren kunt genieten van een zelfvoorzienende warmtebron.
Hybride warmtepomp
Ook de Nederlandse overheid zit niet stil als het aankomt op verduurzaming. Vanaf 2026 is het verplicht voor huiseigenaren om bij vervanging van de CV te kiezen voor een hybride warmtepomp. Dit omdat het kabinet af wil af van het vervuilende aardgas. De hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel en verbruikt ongeveer 60 procent minder gas dan de traditionele cv-ketel. De pomp verbruikt stroom maar kan door
de ‘gratis’ warmte uit de lucht meer warmte leveren dan de stroom die hij verbruikt: van 1 kWh stroom maakt hij 3,5 tot 5 kWh warmte. Daardoor ga je besparen op je energieverbruik.
Voor een warmtepomp moet je rekening houden met een bedrag tussen de 6500 en 14000 euro (hierbij is wel een subsidie van tussen de 1950 en 3750 euro mogelijk). Het bedrag dat je bespaart is 110 euro per maand. De terugverdienperiode bedraagt 10 tot 15 jaar. Let wel: het gaat hier om een warmtepomp met een luchtbron. Voor een warmtepomp met een bodembron geldt een investering van 8500 tot 19.500 euro (3750 – 5100 subsidie mogelijk).
Subsidie
Gelukkig laat het kabinet de kosten van de warmtepomp niet geheel over aan de burger. Zo is er een subsidie in het leven geroepen om woningeigenaren tot 2030 te helpen bij de aanschaf van een duurzame warmte-installatie. Er is een uitzondering op de plicht voor woningen die niet geschikt zijn en huizen die binnenkort al op een alternatief voor aardgas worden aangesloten.
Naast subsidie voor de warmtepomp is ook voor isolatiemaatregelen momenteel een subsidie mogelijk, maar alleen bij combinatie van twee van de onderstaande maatregelen.
spouwmuurisolatie
dakisolatie
dubbelglas, HR glas en triple glas
vloerisolatie
DIRECT ADVIES NODIG? BEL
088 – 38 80 388
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Adriaan Postma van Postma Financieel Advies