Blogartikel
Verduurzamen versus de hypotheek
Geschreven door Christiene Hake- van Schuppen
Op 11-7-2022
Geld & verzekering
Tegenwoordig is verduurzamen aan de orde van de dag. Niet in de laatste plaats vanwege de gestegen energiekosten. Maar wat pak je nou als eerste aan en wat zijn de voordelen van verduurzamen?
Isolatie
Alles valt of staat met een goed geïsoleerde woning. Je gaat dus eerst inventariseren of de vloeren, wanden en plafonds (en het dak) voldoende geïsoleerd zijn. Zo nee, dan is dat de eerste maatregel die je kunt treffen. Ook kan je daarbij denken aan isolerende kozijnen en beglazing. Hoewel de kosten voor deze maatregelen soms meevallen, kan het natuurlijk zijn dat je het geld er niet voor hebt. Je kunt je hypotheek ophogen om deze kosten te financieren, een lening afsluiten of bij het SVN een lening aanvragen die vanuit jouw gemeente beschikbaar wordt gesteld.
Een goed geïsoleerde woning is tevens een confortabele woning.
Energiebesparende maatregelen
Hierbij kan je denken aan zonnepanelen, (hybdride) warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel, ventilatie of een douche met warmte terug win systeem. Al deze maatregelen dragen bij aan het verlagen van de energierekening en je draagt je steentje bij aan het behoud van de aarde.
Daarbij is inmiddels bewezen dat een woning met een goed energielabel meer opbrengt bij een verkoop dan woningen met een slecht(er) energielabel.
Hypotheek
Voor een aantal maatregelen gelden er subsidieregelingen. Maar je zult ook zelf in de buidel moeten tasten. Kan je dat niet? Dan zijn er verschillende leenmogelijkheden.
Je kunt je hypotheek verhogen, je kan een aanvullende lening aanvragen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvestibg (SVN) of bij je eigen bank. Steeds meer geldverstrekkers bieden leningen aan om verduurzamen te stimuleren. Zo zijn er geldverstrekkers die een leningdeel aanbieden waarmee je de energiebesparende maatregelen kan financieren, met een rente van 1%, daarbij is de looptijd wel beperkt naar maximaal 15 jaar. In 15 jaar los je dit deel dus af. Maar wat ook steeds vaker kan, is dat je de hypotheekrente voor de lopende hypotheek of voor de komende rentevast periode kunt verlagen met een zogenaamde duurzaamheidskorting. Je kunt dat voor elkaar krijgen als je aantoont dat je energielabel is verbeterd. Let wel het kan bij steeds meer aanbieders maar nog niet overal.
Kortom verduurzamen vergt een investering, maar daarna heeft het wel een positief effect op de energierekening en het milieu. En wellicht ook op de hypotheekrente nu of in de toekomst.
Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan je hierbij van dienst zijn. Immers iedere geldverstrekker kent zijn eigen regels op dit gebied en een onafhankelijk adviseur weet bij welke verstrekker welke regels van toepassing zijn, of beter welke kansen en mogelijkheden er zijn.
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Christiene Hake- van Schuppen van Mevrouw de Hypotheekadviseur