Blogartikel
Tips die je moet lezen als je erover denkt te gaan scheiden
Geschreven door Femke Bloksma
Op 14-11-2020
Scheiding
Beslissen om te gaan scheiden is een grote stap. Je kunt al jaren twijfelen aan je relatie, maar daadwerkelijk gaan scheiden, daar komt heel wat bij kijken. Hoewel een scheiding veel verdriet met zich meebrengt is het soms het beste. Jullie hebben beide recht op een gelukkig leven, en soms betekend dit uit elkaar gaan.
Het besluit is genomen en jullie vertellen elkaar dat je niet meer met elkaar verder wilt. Dan begint het proces pas echt. Waar moet je beginnen? Hoe ziet je toekomst er financieel uit, hoe ga je het de kinderen vertellen? Wat zijn de gevolgen voor de kinderen? Allemaal vragen die vaak gesteld worden.
Belangrijk is om je vanaf nu te laten begeleiden door een professional. Samen doorloop je het gehele proces totdat de scheiding ook echt geregeld is. Elk onderwerp is even belangrijk en heeft invloed op jouw toekomst.
Scheiden is vooral een emotionele beslissing, maar daarna komen al snel de praktische zaken die geregeld moeten worden. Hier gaat nog weleens wat fout. Voorkom dat de scheiding onnodig pijnlijk wordt en neem deze tips mee als je gaat scheiden.
“Wij helpen je graag een sterke basis te leggen, zodat je na je scheiding kunt genieten van financiële rust en vrijheid”
Scheiden? Laat de emoties het niet overnemen
Het zal misschien bijna onmogelijk zijn tijdens de scheiding, maar laat je emoties niet de beslissingen nemen. Doorloop dit proces samen met een scheidingsbegeleider. Wij zorgen ervoor dat je geen keuzes maakt waar je later spijt van krijgt, of erger die niet uitvoerbaar zijn.
Voor je het weet maak je een keuze die enorme gevolgen heeft voor je toekomst. Als je dit van tevoren niet goed uitgelegd krijgt, kan dit ervoor zorgen dat je later met je (ex) partner opnieuw om tafel moet om afspraken te maken. Daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten! Ga daarom liever niet voor snel en goedkoop, maar kies voor heldere afspraken die voor jullie beide de beste oplossing vormen.
“Goed scheidingsadvies zorgt voor de beste fundering, zodat je na de scheiding kan focussen op de toekomst, waarbij je financiële rust en vrijheid ervaart.”
Hoewel geld tijdens een scheiding niet je prioriteit heeft, is het wel belangrijk je financiële zaken goed te regelen. Geld maakt dan misschien niet gelukkig, een gebrek aan geld zorgt wel voor onnodig veel stress. Regel de financiële en fiscale kant van je echtscheiding daarom goed met behulp van onze scheidingsbegeleider.
Tip 1: Laat geen geld liggen
Je financiële situatie wordt door een scheiding helemaal op zijn kop gezet. Daarom is het van belang het scheidingsproces te doorlopen met een scheidingsbegeleider. Door elke afspraak meteen financieel en fiscaal te laten bekijken, geeft dit je direct duidelijkheid. Wellicht heb je straks recht op toeslagen of tegemoetkomingen van de overheid.
Na de scheiding moeten de gemaakte afspraken ook doorgegeven worden aan verschillende organisaties. Bijvoorbeeld bij de Belastingdienst voor de toeslagen of bij de SVB voor de kinderbijslag. De scheidingsbegeleider helpt je hier stap voor stap bij, zodat er niets vergeten wordt.
Tip 2: Haal alles uit je eigen huis
Hebben jullie samen een huis gekocht, dan staat de hypotheek waarschijnlijk op jullie beide namen. De kans is groot dat een van jullie al tijdens de scheiding ergens anders gaat wonen, maar nog wel meebetaalt aan de kosten voor jullie gezamenlijke woning. Wat veel mensen niet weten, is dat eigenwoningrente in een scheidingssituatie voor maximaal twee jaar aftrekbaar blijft voor degene die de woning verlaten heeft. Ook al wordt de woning niet meer als hoofdverblijf gebruikt door deze persoon.
Zorg ervoor dat jullie het binnen deze twee jaar eens zijn over de financiën, zodat de woning verkocht kan worden of de hypotheek kan worden overgezet naar degene die in de woning blijft wonen.
Wist je dat er bij de geldverstrekkers mogelijkheden zijn om 1 van de partners in de woning te laten wonen. Dit noemen we de echtscheidingsnormen. Wellicht is dit de start van jouw nieuwe toekomst.
Tip 3: Toch blijven werken als alleenstaande ouder
Voor de scheiding zorgde jullie samen voor de kinderen. Als een van beide moest werken, kon de ander er zijn voor de kinderen of werd er opvang geregeld. Na de scheiding kan het als alleenstaande ouder een hele puzzel worden om werk en kinderen te combineren. Daarom is de inkomensafhankelijke combinatiekorting in het leven geroepen.
Werken jullie allebei en hebben jullie kinderen onder de 12 jaar, die regelmatig bij beide ouders verblijven? Dan komen jullie waarschijnlijk in aanmerking voor inkomensafhankelijke combinatiekorting. Hiervoor zullen de kinderen verdeeld over de ouders ingeschreven moeten zijn. Ook als co-ouder, die 50 procent van de zorg op zich neemt, heb je recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Als je aan alle voorwaarden voldoet.
Deze heffingskorting kan in 2020 oplopen tot € 2.881,- per jaar, per ouder. Dit is een fijne bijdrage in de opvangkosten, als jij aan het werk bent.
Tip 4: Pensioen voor latere zorg? Regel het nu!
Pensioen een ver van je bed show? We horen het vaak, maar wat is het pensioen belangrijk!
Het blijkt dat zeker twee derde van de exen niet op de hoogte is van de regels die gelden voor het verdelen van pensioenen bij scheiding. Ben je getrouwd, dan heb je wettelijk recht op de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd.
In het echtscheidingsconvenant kunnen jullie hier afwijkende afspraken over maken. Wie krijgt wat, of houden jullie alles voor jezelf? Jullie mogen hier zelf afspraken over maken. De scheidingsbegeleider legt jullie uit wat de gevolgen zijn van jullie afspraak. Wellicht is er een alternatief, of misschien hebben jullie het gewoon goed besproken.
Tip 5: Voorkom dat je belastingaangifte veel geld gaat kosten
Als je net gescheiden bent is het invullen van de belastingaangifte een lastige klus, wat regelmatig fout gaat. Dit kan leiden tot vervelende naheffingen die kunnen oplopen van honderden tot wel duizenden euro’s. Daarnaast kun je hierdoor ook fiscale voordelen mislopen. Niet alleen nu, maar dit zal je je hele leven achtervolgen. De scheidingsbegeleider zal je beschermen tegen deze dure valkuilen.
Weet je bijvoorbeeld dat de kosten die je maakt voor het krijgen van partneralimentatie aftrekbaar zijn? In sommige situaties zelfs als de partneralimentatie uiteindelijk niet wordt toegekend. Onze scheidingsbegeleider zal een specificatie maken van de kosten voor de partneralimentatie.
Scheidingsadvies helpt je verder
Goed scheidingsadvies helpt je door deze moeilijke tijd heen. Bij Excellent Finance is Femke onze scheidingsbegeleider. Zij doet er alles aan om jullie huwelijk zo goed mogelijk af te sluiten, zodat er een sterke basis gelegd wordt voor je nieuwe start.
Hierbij neemt zij alle aspecten mee en is zij er ook voor de emotionele begeleiding. Zo kun jij met een gerust hart de toekomst tegemoet gaan, met de zekerheid dat je financiën netjes geregeld zijn en de afspraken tussen jou en je ex-partner goed onderbouwt op papier staan.
Femke Ooms- Bloksma financieel en scheidigsadviseur bij Excellent Finance
[url">https://excellentfinance.nl/tips-die-je-moet-lezen-als-je-denkt-te-gaan-scheiden/
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Femke Bloksma van Excellent Finance