Blogartikel
Tien vragen en antwoorden over de Verhuurhypotheek van Nationale-Nederlanden
Geschreven door Christiene Hake- van Schuppen
Op 3-11-2021
Huis kopen & verhuizen
1. Voor wie is de Verhuurhypotheek geschikt?
De Verhuurhypotheek van Nationale-Nederlanden is bestemd voor particulieren die een woning kopen voor de verhuur. Denk hierbij aan ouders die een woning willen kopen en verhuren aan hun studerende kind(eren) of aan klanten die vermogen willen opbouwen door de aankoop en particuliere verhuur van een woning. Ook is de Verhuurhypotheek geschikt voor klanten die doorstromen naar een andere woning en hun oude woning willen aanhouden om te verhuren. De Verhuurhypotheek is niet geschikt voor professionele vastgoedbeleggers.
2. Kan een klant die een reguliere hypotheek heeft bij Nationale-Nederlanden, deze omzetten in een Verhuurhypotheek?
Bestaande hypotheken voor de eigen woning kunnen bij Nationale-Nederlanden niet omgezet worden naar een Verhuurhypotheek. Dan kloppen de akten die opgemaakt worden bij de notaris namelijk niet meer. Een klant kan natuurlijk wel een eigenwoningschuld bij Nationale-Nederlanden oversluiten naar een Verhuurhypotheek. Het kan zijn dat hiervoor een boeterente betaald moet worden. Ook moet in dat geval een nieuwe akte worden opgemaakt door de notaris.
3. Wat is het maximaal aantal woningen voor de verhuur?
Klanten mogen maximaal vier verhuurde woningen met de Verhuurhypotheek financieren. En ze mogen maximaal vier panden voor de verhuur in bezit hebben.
4. Kan deze hypotheek ook aangevraagd worden voor een recreatiewoning?
De Verhuurhypotheek is uitsluitend bestemd voor een woning die wordt verhuurd voor permanente bewoning. Deze hypotheek is dus niet geschikt voor de aankoop van vakantiewoningen of short stay, winkelpanden of woonboten.
5. In welke situatie kan een klant een woning kopen met een Verhuurhypotheek en deze verhuren via kamerverhuur aan bijvoorbeeld studenten?
Kamerverhuur is mogelijk met de Verhuurhypotheek als ten minste één van de huurders een eerste- of tweedegraads familielid is. Daarnaast mag de woonruimte aan maximaal twee extra personen (bijvoorbeeld studenten) worden verhuurd.
6. Wat is het maximale leningbedrag?
Het lening bedrag bij de Verhuurhypotheek is maximaal 70% van de marktwaarde van de woning in verhuurde staat. Hierbij geldt een minimale geldlening van € 50.000,- en maximale geldlening van € 500.000,- per woning.
7. Tellen huurinkomsten van het pand mee bij de beoordeling van de aanvraag?
Ja, als de woning al is verhuurd, dan nemen ze 70% van deze huurinkomsten mee bij de vaste en bestendige inkomsten (gemaximeerd tot 70% van de getaxeerde huuropbrengst). Als de woning nog niet verhuurd is, nemen ze 40% van de getaxeerde huuropbrengst mee bij de vaste en bestendige inkomsten.
8. Wat is de rente voor deze hypotheek?
Voor deze hypotheek geldt een productopslag. De actuele productopslag voor de verhuurhypotheek is 1,0%.
9. Kan de Verhuurhypotheek ook worden afgesloten voor een nieuwbouwwoning?
De Verhuurhypotheek kan zowel voor een bestaande woning als een nieuwbouwwoning worden afgesloten. Ook het meefinancieren van een verbouwing is mogelijk. De maximale hypotheek is dan 70% van de getaxeerde waarde in verhuurde staat na verbouwing. Bij nieuwbouw worden potentiële huurinkomsten nooit meegeteld als inkomsten.
10. Kan ik een berekening ontvangen voor de verhuurhypotheek in mijn situatie?
Dat kan! Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar jou mogelijkheden.
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Christiene Hake- van Schuppen van Mevrouw de Hypotheekadviseur