Blogartikel
Subsidie op verduurzaming van je woning
Geschreven door Frank Kouwenhoven
Op 13-2-2023
Huis kopen & verhuizen
Wijzigingen subsidie voor verduurzaming
Sinds 24 januari kun je als woningeigenaar via RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) weer subsidie aanvragen voor het verduurzamen van je woning. Het gaat hier om de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). Je kunt subsidie aanvragen voor:
• isolatiemaatregelen;
• aansluiting op een warmtenet;
• elektrische kookvoorziening;
• (hybride) warmtepomp;
• Zonneboiler.
Ieder jaar wordt voor de ISDEeen nieuw budget beschikbaar gesteld. Voor 2023 is er in totaal € 350 miljoen beschikbaar voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers. De regeling loopt tot 2030. Ten opzichte van 2022 is niet alleen het budget verruimd, maar zijn ook de voorwaarden voor het aanvragen van de subsidie verruimd.
De belangrijkste wijzigingen op een rij:
• Vanaf nu is er ook subsidie mogelijk voor één isolatiemaatregel: tot vorig jaar was het voor woningeigenaren alleen mogelijk om subsidie aan te vragen voor twee isolatiemaatregelen. Vanaf 2023 vervalt deze eis en kan ook subsidie worden aangevraagd voor één isolatiemaatregel. Het subsidiebedrag bedraagt dan ongeveer 15% van de kosten. De maatregel mag vanaf 1 april 2022 zijn aangebracht. Indien de woningeigenaar binnen 24 maanden een tweede (of meer) maatregel treft, wordt het subsidiebedrag voor de isolatiemaatregel(en) verdubbeld naar ongeveer 30%. Deze tweede maatregel kan een isolatiemaatregel zijn van een ander type (bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, waar de eerste maatregel HR++ glas betrof), of een andere maatregel waarvoor subsidie kan worden aangevraagd.
• Subsidie is mogelijk voor een elektrische kookvoorziening: woningeigenaren kunnen in 2023 voor het eerst subsidie aanvragen voor een nieuwe elektrische kookvoorziening. Er gelden wel aanvullende voorwaarden. Zo is één van de voorwaarden hierbij dat de woning aardgasvrij is en de aardgasmeter definitief is verwijderd op of na 2 april 2022. Ook moet de woning zijn aangesloten op een warmtenet.
• Je krijgt meer tijd voor de subsidieaanvraag: de woningeigenaar kan een subsidieaanvraag doen tot 24 maanden nadat de maatregel is uitgevoerd; dat was 12 maanden. De termijn van 24 maanden geldt voor alle maatregelen die vanaf 1 januari 2022 zijn genomen.
ISDE is niet alleen beschikbaar voor woningeigenaren die de woning zelf bewonen. ISDE kan namelijk ook worden aangevraagd door bijvoorbeeld bedrijven, woningcorporaties en particuliere verhuurders. Het is voor hen mogelijk subsidie te krijgen voor een warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen en kleinschalige windturbine. De subsidie aan verenigingen van eigenaren (VvE) voor warmtepompen, zonneboilers en warmtenetten gaat in januari 2023 over naar de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Voor zonnepanelen en kleine windturbines kunnen VvE’s nog wel terecht bij ISDE.
Er zijn wel een aantal belangrijke voorwaarden waar je rekening mee moet houden:
• Subsidie kan alleen worden aangevraagd als de maatregelen door een bouwinstallatiebedrijf wordt uitgevoerd. Voor zelf uitgevoerde maatregelen kan een woningeigenaar geen subsidie aanvragen.
• Je kunt alleen subsidie aanvragen voor verduurzaming van de huidige woonoppervlakte. Dus als je de woning gaat vergroten, kun je géén subsidie aanvragen voor de isolatie hiervan.
• Alléén woningen met een bouwjaar vóór 2019 komen voor subsidie van isolatiemaatregelen in aanmerking. Uitzondering hierop is de woningeigenaar die kan aantonen dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
Het is voor jou als woningeigenaar interessant om op dit moment te bekijken wat je mogelijkheden van verduurzaming zijn. Het levert je namelijk niet alleen een financieel voordeel op door de subsidie; je woning biedt ook direct meer comfort en mocht je in de toekomst je woning willen verkopen dan zijn goed geïsoleerde woningen in het algemeen meer in trek dan slecht geïsoleerde woningen.
Tot slot.
Verduurzaming vraagt om een investering. Door de subsidie hoef je echter minder eigen geld te investeren of hoef je minder hypotheek op te nemen. Op het moment dat de isolatiemaatregelen zijn aangebracht begin je direct met besparen op je energiekosten. Veelal is de maandelijkse besparing groter dan de extra hypotheeklasten. Door naar de totale kosten van de woning te kijken i.p.v. alleen naar de extra hypotheeklasten zie je dat je in het algemeen direct voordeel kunt behalen.
HypoCoach
Frank Kouwenhoven
Financeel adviseur Duurzaam Wonen
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Frank Kouwenhoven van HypoCoach