Blogartikel
Sparen, aflossen of investeren in duurzaamheid?
Geschreven door Inge Walstra
Op 14-4-2019
Geld & verzekering
Sparen, aflossen of investeren in duurzaamheid? Als je meer inkomsten hebt dan uitgaven, houd je geld over. Maar wat doe je ermee? Sparen, je hypotheek aflossen of je huis verduurzamen?
Het is een vraag waar je als huiseigenaar mee kunt worstelen. Want wat is de beste? Ik zet de belangrijkste voor- en nadelen van de drie opties op een rij.
1. Sparen
Het grote voordeel van een spaarpot is dat je altijd voldoende geld hebt om een tegenslag te kunnen opvangen, of iets leuks of extra’s te doen. Het hebben van een buffer is daarom altijd verstandig. Maar je hoeft lang niet altijd een groot kapitaal in reserve te hebben.
Het nadeel daarvan is immers dat je misschien belasting moet betalen over je spaargeld. En omdat de rente nagenoeg 0% is, teer je dan in op je vermogen. Dat gebeurt trouwens sowieso al door de inflatie. Prijsstijgingen van onder andere boodschappen en energie maken dat je (spaar)geld elk jaar iets minder waard wordt.
2. Aflossen
Aflossen heeft twee voordelen. Ten eerste gaan je maandlasten omlaag, omdat je minder schuld hebt en dus minder rente hoeft te betalen. Ten tweede wordt jouw huis voor een groter deel jouw eigendom. Bij verkoop houd je dus meer over.
Afhankelijk van hoeveel je hebt afgelost, kun je daarnaast misschien nog een rentekorting krijgen op je hypotheek, omdat je in een lagere risicoklasse valt.
Aflossen heeft ook nadelen. Zo heb je minder belastingvoordeel. Als je de hypotheekrente mag aftrekken, betaalt de fiscus immers een deel mee.
Daarnaast houd je minder vrij beschikbaar geld over voor onverwachte tegenvallers. En vergeet niet dat je op termijn ook geld nodig hebt voor (groot) onderhoud van je huis, een nieuwe auto of een andere grote aankoop. Stop daarom nooit al je spaargeld in stenen. En onderzoek of jouw geldverstrekker een boeterente in rekening brengt bij aflossing (meestal bij meer dan 10% van de oorspronkelijke hoofdsom).
3. Investeren in een duurzamer huis
Afhankelijk van de maatregelen die je treft om jouw huis te verduurzamen, kun je forse rendementen halen.
Een ander voordeel is dat je het energielabel van je huis verbetert. Daardoor wordt het meer waard. En als je de woning verkoopt, gaat dat veel sneller met een gunstiger label.
In het gunstigste geval wordt je huis zoveel meer waard, dat het gevolgen heeft voor je hypotheekrente. Je kunt namelijk een rentekorting krijgen als je in een lagere risicoklasse valt. En natuurlijk draag je met een duurzamer huis ook jouw steentje bij aan een beter milieu en daarmee aan de toekomst van de wereld.
Het enige echte nadeel van investeren in een duurzaam huis is, dat je geduld moet hebben voordat je de investering er weer uit hebt.
Beste keuze
Wat voor jou de beste is, hangt af van erg veel factoren. In sommige gevallen is het slim om voor een combinatie te kiezen. Wil je weten hoe dat voor jou uitpakt? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur. Die helpt je jouw financiële situatie goed in kaart te brengen, zodat jij weet wat de gevolgen zijn van de keuzes die je maakt.
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Inge Walstra van Inge Walstra Hypotheekadvies