Sander Rommelse - 19-5-2021
De rente is al een tijdje extreem laag. Loopt jouw rentevaste periode nog niet af, maar wil je wel van deze lage rente profiteren? Dan kan je ervoor kiezen om je hypotheek over te sluiten. In dit geval heb je wel groot kans dat je te maken krijgt met een (flinke) boeterente. Wil of kan je niet in een keer een flink bedrag neerleggen, maar wil je wel je maandlasten omlaag brengen? Dan kun je rentemiddeling overwegen.
Wat is rentemiddeling?
Bij rentemiddeling wordt de boete als het ware verwerkt in je nieuwe rentepercentage. Je nieuwe rente is het gemiddelde van je vorige rente en de actuele marktrente. Je nieuwe rente is dus niet zo laag als de actuele marktrente, maar wel lager dan je huidige rente. Het voordeel hiervan is dat je maandlasten direct omlaag gaan en je niet in één keer een boete hoeft te betalen.
Aandachtspunten
Rentemiddeling is niet altijd mogelijk. Je hebt alleen de mogelijkheid voor rentemiddeling bij je huidige geldverstrekker, alleen niet alle geldverstrekkers bieden dit aan. Heb je een spaarhypotheek? Dan is rentemiddeling sowieso minder interessant. De rente van je spaardeel gaat dan namelijk ook omlaag, waardoor je er per saldo minder mee opschiet. Verder is het goed om te weten dat je tijdens het nieuwe rentecontract niet nog een keer gebruik kan maken van rentemiddeling.
Tot slot is het belangrijk om te kijken naar je netto voordeel, als je overweegt gebruik te maken van rentemiddeling. Een lagere rente betekent namelijk ook minder hypotheekrenteaftrek. Kijk je alleen naar het bruto voordeel? Dan kan dat er dus rooskleuriger uitzien dan het daadwerkelijk is.
Voor jou interessant?
Het is uiteraard afhankelijk van je persoonlijke situatie of rentemiddeling voor jou interessant is. Het ligt bijvoorbeeld aan hoe lang je de nieuwe rente vast wilt zetten en aan hoe lang je huidige rente nog loopt. Daarnaast is het goed om mee te nemen of je spaargeld hebt en of je in de nabije toekomst wilt verhuizen. Dit zijn allemaal onderwerpen die een financieel adviseur met je doorneemt tijdens een adviesgesprek. Vervolgens kan er bij de geldverstrekker een proefberekening worden opgevraagd om te achterhalen of rentemiddeling voor jou interessant is.
De kosten
Zoals gezegd betaal je niet in één keer een boeterente. Hou wel rekening met advieskosten als je gebruik maakt van rentemiddeling. Daarnaast rekenen geldverstrekkers meestal administratiekosten. In totaal bedragen de advieskosten en administratiekosten samen ongeveer tussen de €350 en €500. Als het gaat om de hypotheek van je eigen woning, dan zijn deze kosten ook nog fiscaal aftrekbaar.
Ben je benieuwd of rentemiddeling voor jou mogelijk en interessant is? Neem dan contact op met je financieel adviseur!