Blogartikel
Op wintersport
Geschreven door Jacques A. de Bot
Op 14-12-2017
Geld & verzekering
Geen winterbanden. Is autoschade dan wel verzekerd?
Wie bij winterse omstandigheden de weg op gaat met winterbanden, heeft duidelijk minder kans op een ongeval. Zijn de winterbanden daarom eigenlijk niet gewoon verplicht?
Een naar verhouding korte periode per jaar hebben wij te maken met winters weer. Winterbanden zijn niet alleen verstandig bij winterse omstandigheden, maar ook bij regenachtig en koud weer. Overigens zijn winterbanden in de zomer juist niet aan te raden. Vandaar dat er dus ook zomerbanden zijn.
En die banden onderling wisselen, afhankelijk van het seizoen, zorgt dan ook duidelijk voor veiligere verkeersomstandigheden. Maar hoe gaat de verzekeraar hiermee om bij een ongeval?
Wat is het verschil tussen winter- en zomerbanden?
Zomerbanden zijn gemaakt van een materiaal, dat bij een temperatuur lager dan 7 graden harder wordt. Vandaar, dat ze ook niet aangeraden worden tijdens de winterse omstandigheden. Ze hebben dan simpelweg minder 'grip' op de weg.
Winterbanden hebben een andere samenstelling, ze zijn zachter en hebben een grover profiel, waardoor juist díe weer beter functioneren bij koud weer. Vandaar: 's zomers zomerbanden en 's winters winterbanden.
Er is overigens ook nog een middenweg, namelijk de 'all-season banden'. Die zijn in de winter weliswaar minder goed dan winterbanden, maar dat is nog altijd beter dan in de winter doorrijden op zomerbanden.
Wat als ik een ongeluk veroorzaak op zomerbanden?
In Nederland ben je niet verplicht om de banden aan te passen op het seizoen. Op een bevroren wegdek een ongeval veroorzaken door het doorglijden op zomerbanden zal daarom geen probleem veroorzaken met de verzekeraar. Maar let op, in het buitenland gelden over het algemeen andere regels!
Zonder winterbanden naar Duitsland
Zodra je de grens over gaat krijg je te maken met de regels die in het betreffende land gelden. Helaas verschillen die regels binnen Europa sterk. In Duitsland zijn winterbanden simpelweg verplicht zodra er winterse omstandigheden heersen. Om dan op zomerbanden te rijden kan op zich al een bekeuring tot gevolg hebben. Erger wordt het wanneer je 's winters in Duitsland, zonder winterbanden, bij een ongeval betrokken raakt. De schade kan dan (deels) op jou persoonlijk verhaald worden. Daar moet je niet aan denken bij een zwaar ongeval waarbij bijvoorbeeld ook nog letsel is ontstaan.
Extra 'vervelend' is dan dat jouw eigen autoverzekeraar waarschijnlijk niet thuis zal geven, omdat jouw auto niet aan de (in dat buitenland) gestelde wettelijke eisen voldoet!
Hoe zit het in de wintersportlanden?
In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht in de periode tussen 1 november en 15 april. Heb je geen winterbanden en veroorzaak je een schade? Dan kan de boete oplopen tot 5.000 euro.
In Zwitserland kun je, bij schade zonder winterbanden, ook gedeeltelijk aansprakelijk gesteld worden.
In Frankrijk bestaat de verplichting niet, tenzij blijkt uit verkeersborden dat het op die plek wel verplicht is. Maar onderweg kun je niet zo even winterbanden onder de auto plaatsen. Vandaar een goed advies: ga er maar vanuit dat winterbanden ook in Frankrijk verplicht zijn.
Dus?
Om niet in de problemen te komen kan het dus verstandig zijn de auto hoe dan ook van winterbanden te voorzien. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar zeker ook om in het buitenland vervelende aansprakelijkheidskwesties te voorkomen.
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Jacques A. de Bot van De Verzekeringsxpert/ De Hypotheekxpert