Geurt van Kooten - 4-12-2020
Kijk jij naar de hypotheekrente die je nú ziet of naar rente die je tijdens de gehele looptijd betaalt - de zogenaamde 'looptijdrente'?
Een gevleugelde uitspraak voor heel veel zaken is: “je hebt de theorie …. en je hebt de praktijk.”
Laten we deze theorie en praktijk voor wat betreft hypotheken nou toch in huis hebben en deze fijn combineren tot het perfecte hypotheekplaatje voor jou ?
Als hypotheekspecialist maken we in de praktijk namelijk mee dat klanten zich regelmatig blind staren op de allerlaagste rente waarmee geadverteerd wordt door de verschillende geldverstrekkers. Zo ingewikkeld is het vak ‘hypotheekadviseur’ dan toch helemaal niet? Hoe lager de hypotheekrente, des te beter toch?
Nu komt de theorie om hoek kijken: deze theorie laat namelijk zien dat deze rente, de zogenaamde aanvangsrente, een klein deel van het hele hypotheekverhaal vertelt.
Wij kijken als onafhankelijk hypotheekadviseur naar het totaalplaatje. Dat is vaak een behoorlijke puzzel door veel verschillende factoren te combineren. Eén van de belangrijkste punten om onze klanten echt een goed en compleet beeld te schetsen, is door de klant te laten zien wat de rente is die hij tijdens de gehele looptijd moet betalen.
Bij verschillende hypotheekaanbieders ligt deze looptijdrente namelijk een stuk lager dan de aanvangsrente. Hoe dat komt? Bij de ene aanbieder vervalt wel de renteopslag automatisch als er voldoende is afgelost terwijl dit bij een andere aanbieder niet het geval is en je er zelf achter aan moet. Vervalt de renteopslag automatisch? Dan profiteer jij direct van een lagere rente zodra je in een lagere risicoklasse terecht komt.
Wil jij verder uitleg over de begrippen aanvangsrente, looptijdrente, risicoklasse of renteopslag? Twijfel jij of je moet aflossen, je hypotheek moet oversluiten of de situatie gewoon zo moet laten als die nu is? Of overweeg je een huis te kopen? Maak dan eens een afspraak met jouw onafhankelijk hypotheekadviseur. Hij zet ongetwijfeld de mogelijkheden graag voor je op een rij, zodat jij een goede keuze kunt maken aan de hand van de theorie én de praktijk.
geschreven op 4-12-2020