Blogartikel
Een hypotheek oversluiten: wanneer is dit interessant en hoe pak je het aan?
Geschreven door Geurt van Kooten
Op 1-2-2024
Geld & verzekering
Een hypotheek oversluiten kan een slimme financiële zet zijn, maar het is belangrijk om te weten wanneer dit interessant is en hoe je dit proces aanpakt. Nu de hypotheekrente al een tijdje daalt , is het goed om hier even bij stil te staan als je recent, in de afgelopen 2 jaar, een hypotheek hebt afgesloten.
In dit artikel bespreken we de situaties waarin het oversluiten van je hypotheek voordelig kan zijn en geven we je een stappenplan voor het oversluiten.
Wanneer is een hypotheek oversluiten interessant?
Lagere rente
Als de hypotheekrente aanzienlijk gedaald is sinds je jouw hypotheek hebt afgesloten, kan oversluiten interessant zijn. Een lagere rente betekent vaak lagere maandlasten.
Einde rentevaste periode
Nadert het einde van je rentevaste periode? Dan is het een goed moment om te kijken of je kunt besparen door over te sluiten naar een hypotheek met een lagere rente of betere voorwaarden.
Verandering in financiële situatie
Veranderingen in je persoonlijke financiële situatie, zoals een hoger inkomen of een erfenis, kunnen ervoor zorgen dat oversluiten voordelig is. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een hypotheek met een kortere looptijd. Verwar de looptijd niet met de rentevaste periode.
Verbetering van de woningwaarde
Als je woning flink in waarde is gestegen, kan dit invloed hebben op je risicoklasse en mogelijk leiden tot een lagere rente zonder dat je hoeft over te sluiten. Oversluiten kan interessant zijn als jouw huidige hypotheekverstrekker ongunstige risicoklasses heeft voor jouw persoonlijke situatie.
Naderend pensioen
Het kan ook interessant zijn om een hypotheek over te sluiten die al enige tijd loopt, in combinatie met een naderend pensioen. Neem bijvoorbeeld iemand van 55 jaar met een aflossingsvrije hypotheek die nog 10 tot 15 jaar loopt. Als het inkomen na pensionering lager uitvalt, bestaat de kans dat de hypotheeklasten niet meer betaalbaar zijn.
Hoe pak je het oversluiten van je hypotheek aan?
Stap 1: Oriëntatie
Begin met het vergelijken van de huidige rentetarieven met wat je nu betaalt. Gebruik online tools en rekenmodules voor een eerste snelle check, maar nog beter: schakel een onafhankelijk hypotheekadviseur in. Tipje van de sluier: De startrente is niet alles bepalend.
Stap 2: Kosten-batenanalyse
Maak een overzicht van de kosten die gepaard gaan met het oversluiten, zoals boeterente, notariskosten en advieskosten, en weeg deze af tegen de mogelijke besparing.
Stap 3: Advies inwinnen (echt doen!)
Schakel altijd een onafhankelijke hypotheekadviseur in. Hij of zij kan je helpen om een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden en de financiële consequenties van het oversluiten van je hypotheek.
Stap 4: Aanvraag indienen
Als je besluit dat oversluiten de juiste keuze is, dien je samen met jouw hypotheekadviseur een aanvraag in bij de nieuwe hypotheekverstrekker. Zij zullen je financiële situatie beoordelen en bij 'groen licht' een aanbod doen.
Stap 5: Notaris
Bij akkoord ga je naar de notaris om de nieuwe hypotheekakte te laten passeren. De notaris zorgt ook voor de aflossing van je oude hypotheek.
Stap 6: Afronding
Na het passeren van de akte bij de notaris is je hypotheek officieel overgesloten. Je betaalt vanaf nu de maandlasten aan je nieuwe hypotheekverstrekker.
Het oversluiten van een hypotheek kan een goede manier zijn om te besparen op je maandlasten of om je hypotheek beter te laten aansluiten bij je huidige financiële situatie. Het is echter belangrijk om goed te onderzoeken of oversluiten in jouw situatie voordelig en dat doe je door je goed te laten adviseren door een professional.
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Geurt van Kooten van Van Kooten Financiële Raadgevers