Blogartikel
Durf te blijven beleggen
Geschreven door Hans Maasakkers
Op 1-11-2022
Geld & verzekering
Elke belegger weet dat het cruciaal is om op het juiste moment in te stappen. Als de beurs zich op een dieptepunt bevindt, moet je aankopen. Nadat je een mooie rit naar boven hebt gemaakt, stap je op het hoogste punt uit. Dit is dé manier om rendement te maken! Toch?
Timen kan niet
Het probleem is echter dat niemand het antwoord weet wanneer de juiste tijd is. Dit komt omdat beursdalingen bijna altijd onvoorspelbaar zijn. Denk maar aan de Brexit, de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten & China, de coronapandemie en niet te vergeten; de oorlog in Oekraïne. Deze situaties zorgden voor dalingen op de beurs. Daar tegenover staat dat de oplevingen na deze crises erg opvallend zijn. En hier schuilt een probleem, want als belegger moet je twee keer goed timen. Namelijk als je uit de markt stapt en als je weer terugkomt. Onderzoek wijst uit dat het niet kan. Het gevolg? Je hebt een slechter beleggingsresultaat en je verwachtingen komen niet uit.
Timen: “Het op de juiste momenten in- en uitstappen op de beurs met als doel een optimaal rendement te behalen.”
Toch is het verleidelijk en ik hoor vaak de reden om het nu anders te doen; “De stand van de maan is nu ongunstig”, “Ik las een artikel waarin een beleggingsexpert…”, “Ik maak technische analyses en de trend is nu echt…”. Meestal zijn dergelijke beslissingen emotioneel gedreven. Angst voor verlies of juist hebzucht zijn bekende gevoelens die ons gedrag sturen. Een mooi voorbeeld van beleggingsbeslissingen op basis van emotie is: hoogtevrees. Gevoed door de media krijgen beleggers bij recordstanden van aandelenindices vaak hoogtevrees: “What goes up must come down.”
Alleen het feit is dat aandelenkoersen niet onderhevig zijn aan de wetten van de natuur. Het voelt logisch en hoogtevrees bevestigt het onderbuikgevoel, maar gelukkig hebben we met beleggen geen last van de zwaartekracht. Het is gewoon een slechte analogie om de zwaartekracht te relateren aan de hoogte van de aandelenkoersen. Daarnaast kan men met cijfers uit het verleden aantonen dat na een recordstand van aandelenkoersen, het rendement niet slechter is dan na een daling. Uit onderzoek van Dimensional blijkt dat de rendementen zelfs beter zijn na het aantikken van een recordstand in vergelijking tot rendementen na een daling van 20%, dit is gemeten op basis van rendementen van de S&P 500.
Gemoedstoestand
Als het mogelijk zou zijn om te timen dan zouden crises niet plaatsvinden en zou iedereen makkelijk rijk worden. De realiteit is echter anders en tóch mooi. Kijk nog eens naar de bovenstaande grafiek van RTL-Z. Daarin staat ook dat een belegger die in 1984 begon een rendement heeft van 569% (en dit is nog zonder dividend!). Je hebt dan al die jaren niets gedaan en je geld het werk laten doen. Een goed rendement is het gevolg. Een bijkomend voordeel is jouw gemoedstoestand. Het doorlopend volgen van de beurs levert namelijk onrust op. Veel mensen zijn erg betrokken bij hun vermogen en merken het aan.
Wat wel doen?
We kunnen uitsluiten dat timen niet kan, omdat niemand weet wat gaat gebeuren. Beleggen werkt wel als je de tijd hebt en koersschommelingen aan kunt. Het makkelijkste om dat te bereiken? Maak een financieel plan en beleg richting een persoonlijke doel. Het belangrijkste? Kijk niet te vaak en laat iemand met minder emotionele betrokkenheid over jouw vermogen jou helpen bij beslissingen. Uiteraard help ik je hier graag bij.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan zeker contact met mij op: 06 – 505 24 702. Of plan hier direct online een afspraak.
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Hans Maasakkers van Kanzz financiële planning