Blogartikel
Denk bij het afsluiten van een hypotheek om de noodzakelijke verzekeringen
Geschreven door Vincent van Marle
Op 18-3-2019
Geld & verzekering
Denk goed om de noodzakelijke verzekeringen bij het afsluiten van een hypotheek. Een hypotheek en een eigen huis of een beleggingspand nemen namelijk ook de nodige risico’s met zich mee. Verzeker in ieder geval de grootste dreigende gevaren. Welke gevaren zijn er en hoe kunt u ze verzekeren?
Er zijn twee belangrijke te verzekeren risico’s te onderscheiden, namelijk het oplopen van schade aan het pand en het risico van het overlijden of arbeidsongeschikt raken. De kans dat deze risico’s zich echt voordoen zijn klein, maar als ze wel ontstaan zijn de financiële gevolgen gelijk groot. Leg deze risico’s liever bij een verzekeraar neer. Welke verzekeringen heeft u nodig naast een hypotheek?
Verzeker uw huis en inboedel tegen gevaren
Door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak kan uw huis zwaar beschadigd raken. Met een opstalverzekering draagt de verzekeraar de financiële lasten. Schade aan de inboedel kunt u claimen op de inboedelverzekering. Huiseigenaren moeten het huis verzekeren. Dit wordt ook verplicht gesteld door de geldverstrekker waar de hypotheek loopt. Maar het niet verzekeren is natuurlijk ook een veel te groot risico. Door bijvoorbeeld een brand kunt u het huis kwijtraken en nog wel steeds een af te betalen hypotheek hebben. Met de inboedelverzekering verzekert u de spullen in uw huis. Als eigenaar van een beleggingspand sluit u geen inboedelverzekering af. Dat is namelijk aan de huurder.
Verzeker het risico van overlijden
Met een overlijdensrisicoverzekering de financiële positie van de nabestaanden beschermen
Bij overlijden van een huiseigenaar komen het huis en de hypotheek (deels) in de nalatenschap. Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak verplichtgesteld door de geldverstrekker, maar vaak gaat het maar om een aflossing van een deel van de hypotheek. In de praktijk kunnen de nabestaanden hierdoor genoodzaakt zijn om het huis te verkopen. Dit is te voorkomen met een overlijdensrisicoverzekering afgestemd op de financiële positie van de nabestaanden. Het kan zelfs verstandig zijn om een hogere uitkering te verzekeren bij overlijden van één van de huiseigenaren.
Verzeker het arbeidsongeschiktheidsrisico
Door ziekte, een aandoening of een ongeval kunt u van de ene op de andere dag arbeidsongeschikt raken. Of u nu ondernemer bent of in loondienst werkt, in alle gevallen betekent het een sterke terugval in inkomen. Ondernemers zonder een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben een nog groter probleem. Er volgt namelijk geen arbeidsongeschiktheidsuitkering. Sluit deze verzekering dus zeker af. Aanvullend kunt u nog denken aan een woonlastenverzekering. Deze verzekering draagt deels de hypotheeklasten na het intreden van arbeidsongeschiktheid. Dat kan financiële verlichting geven in deze al moeilijke positie.
Laat uw hypotheek aansluiten bij uw toekomstplannen
Een hypotheek gaat voor misschien wel 30 jaren voor een groot deel uw maandlasten bepalen. Besteed dus wel de nodige aandacht aan de hypotheek. Stem de hypotheek ook af op uw toekomstplannen. Koopt u een huis bijvoorbeeld als een belegging met als doel om hier het maximale rendement op te halen? Of wilt u eerder stoppen met werken? De hypotheek is een belangrijk onderdeel van een financieel plan voor de toekomst.
Heeft u vragen over uw hypotheek? Wij zorgen voor de antwoorden!
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Vincent van Marle van Van Marle Private Insurance & Hypotheken