Blogartikel
aflossingsvrije hypotheek - wat gebeurt er na 30 jaar?
Geschreven door L.J.T. van de Ven
Op 28-6-2017
Huis kopen & verhuizen
Aflossingsvrije hypotheek - Wat gebeurt er na 30 jaar?
De aflossingsvrije hypotheek bestaat ook na 30 jaren nog. Alleen bij verkoop van het huis wordt de hypotheek afbetaald. Wat kunnen de gevolgen zijn?
De aflossingsvrije hypotheek is de goedkoopste hypotheekvorm. Je betaalt namelijk alleen maar hypotheekrente. Er wordt niet afbetaald op de hypotheek. Het kan wel, maar dan gaan het om een vrijwillige aflossing. Ook bij overlijden van één van de huiseigenaren blijft de hypotheekschuld maximaal. Het nadeel is dus dat je ook na 30 jaren nog steeds de dezelfde hypotheekschuld op het huis hebt. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het kan wel.
Hypotheekrente is maximaal 30 jaar aftrekbaar van het inkomen
De verschuldigde hypotheekrente over je koophuis is aftrekbaar van het inkomen. Afhankelijk van het belastingtarief waar de top van je inkomen in valt kan het fiscaal voordeel oplopen tot 50 procent. Dit verhaal klopt niet volledig, want je krijgt ook nog een bijtelling in de vorm van het Eigenwoningforfait. Nadat je hypotheek 30 jaren gelopen heeft, is de betaalde hypotheekrente vervolgens niet meer aftrekbaar.
Deze beperking van de hypotheekrenteaftrek is in 2001 ingevoerd. Bestaande hypotheken zijn geëerbiedigd. Als je bijvoorbeeld in 1993 of 1999 een hypotheek hebt afgesloten, mag je de betaalde hypotheekrente blijven aftrekken van het inkomen tot 2031.
Is de aflossingsvrije hypotheek nog betaalbaar na 30 jaren?
Het wegvallen van de aftrekbaarheid is nog maar een deel van het probleem. Huiseigenaren die met pensioen gaan, moeten de hypotheeklasten wel kunnen dragen met de AOW plus eventueel een aanvullend pensioen. Met de huidige lage rente blijft de schade nog beperkt, maar als de hypotheekrentes weer sterk stijgen, kan het een ander verhaal worden. Met een lage aflossingsvrije hypotheek zijn de hypotheeklasten na pensionering vaak nog wel te overzien.
Kan de hypotheek verlengd worden na 30 jaren?
Bij het afsluiten van een hypotheek maak je een afspraak met de geldverstrekker voor een bepaalde periode. In principe is het mogelijk dat de geldverstrekker per de einddatum van de hypotheek het uitgeleende bedrag terug gaat eisen. In de praktijk zal dit niet of nauwelijks voorkomen, maar het is vaak mogelijk volgens de voorwaarden. Mocht je dat overkomen, dan kun je nog een hypotheek afsluiten bij een andere geldverstrekker. Houd er wel rekening mee dat bij het oversluiten van een hypotheek inkomenseisen gesteld worden. Mogelijk kun je hierdoor de hypotheek niet oversluiten.
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door L.J.T. van de Ven van Kempenburg Intermediair b.v. TILBURG |