Werkwijze Pensioen & Advies
Inventariseren
De adviseur zal 5 stappen doorlopen, hier kun je je vooraf al op voorbereiden:
Wat wil je?
In het geval van pensioenen is je vraag duidelijk: je wilt sparen voor later, maar misschien speelt er meer waar je nu nog niet aan gedacht hebt. Samen met een adviseur sta je hier bij stil.
Wat is belangrijk?
Hoe zie jij je pensioen voor je en de aanloop er naar toe? Meer of minder luxe, wil je minder werken, zekerheid, lage kosten, of juist eerder stoppen met werken?
Wat heb je al?
Hoeveel pensioen heb je opgebouwd en in welke pensioenfondsen of pensioenverzekeringen? Hoe staat het met de eventuele aflossing van een hypotheek? Zijn er nog andere spaarpotjes?
Wat weet je al?
In hoeverre ben je op de hoogte van pensioenen? Vind je dat je al voldoende weet, of heb je behoefte aan meer informatie?
Wat verwacht je?
Hoe ziet jouw leven er uit? Heb je nog plannen om te gaan samenwonen, verwacht je een erfenis, wil je een huis (ver)kopen of verwacht je nog wel een promotie? Allemaal factoren die invloed kunnen hebben op de keuzes die je nu maakt.
Adviseren
Op basis van jouw input zal de financieel adviseur met een advies komen. Is extra sparen voor je pensioen nodig? En is het voor jou handig om een lijfrenteverzekering af te sluiten? Of kun je beter sparen in je pensioenfonds of pensioenverzekering? En zijn er nog andere mogelijkheden?
Keuze aanbieder/product
Als je weet wat je wilt dan kun je een aanbieder en/of product uitkiezen. Je adviseur vertelt waar jij het beste af bent. Dat is altijd een afweging van prijs, productvoorwaarden en de ervaring met een specifieke bank of verzekeraar. Uiteraard maak je zelf de keuze!
Onderhoud
Nadat je keuze is gemaakt, en de producten zijn geregeld, dan start de onderhoudsperiode. In die periode kan er van alles gebeuren. Een gewijzigde (fiscale) wetgeving, de introductie van nieuwe producten of gebeurt