Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.
Het is verstandig dat je verschillende aanbieders van leningen met elkaar vergelijkt, voordat je een lening afsluit. Hieronder staat welke informatie je daarvoor nodig hebt. Beslis niet te snel! Zorg dat je tijd krijgt om erover na te denken.
De kredietgever of - bemiddelaar is verplicht om je vóórdat het krediet wordt afgesloten de ‘Standaardinformatie’ (Europees Standaard Informatie document) over consumptief krediet te geven. Begrijp je iets niet, vraag dan om uitleg. Sluit nooit een lening af als je iets niet begrijpt. Teken het contract van een lening niet onder druk!
Vraag verschillende offertes aan In de offerte staan de belangrijkste voorwaarden van de lening op een rij. Lees het goed door en vraag de eventuele bemiddelaar ook om je duidelijk uit te leggen waaruit zijn dienstverlening bestaat.
Kredietverstrekkers moeten in schriftelijke reclames een krediettabel opnemen. In de krediettabel is informatie opgenomen over:
het kredietbedrag
het termijnbedrag (per maand)
het jaarlijks kostenpercentage (JKP)
de duur van de kredietovereenkomst
het totale door de consument te betalen bedrag (het kredietbedrag plus de kosten)
In het JKP zijn alle kosten van krediet opgenomen, waaronder:
rentepercentage krediet
commissielonen
belastingen
kosten in verband met verplichte nevendiensten (kosten verplichte betaalrekening, transactiekosten)
vergoedingen van welke aard ook in verband met de kredietovereenkomst en die bij de kredietaanbieder bekend zijn
Omdat alle kredietverstrekkers de informatie in de krediettabel op dezelfde wijze moeten berekenen en presenteren kun je, door alleen al te kijken naar het jaarlijks kostenpercentage (JKP), een goede vergelijking maken van de goedkoopste en de duurste kredietverstrekker. Let daarnaast natuurlijk ook nog op de voorwaarden.
De maximale rente Kredietverstrekkers mogen maar een bepaalde rente vragen. Het maximale rentepercentage is de wettelijke rente plus een verhoging van 12 procent.