Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.
Bij een beleggingshypotheek betaal je het geld dat je geleend hebt pas aan het einde van de looptijd terug. Gedurende de looptijd leg je maandelijks een premie in. Deze premie wordt bijvoorbeeld belegd in aandelen en/of obligaties. Het is de bedoeling dat de beleggingen aan het einde van de looptijd van de hypotheek voldoende vermogen opleveren. Daarmee kan in één keer de hypotheek worden afgelost.
De beleggingshypotheek kent twee varianten. Bij de ene variant beleg je rechtstreeks in beleggingsfondsen. De meeste geldverstrekkers stellen hierbij een overlijdensrisicoverzekering als voorwaarde. Bij de andere variant beleg je via een levensverzekering. In beide gevallen is pas achteraf bekend of er voldoende vermogen is om de lening af te lossen. Mocht er te weinig vermogen zijn opgebouwd, dan blijf je met een restschuld zitten.
Een beleggingshypotheek geeft je veel vrijheid. Je kunt - gegeven een minimale door de bank opgelegde maandpremie - grotendeels zelf bepalen hoeveel geld je iedere maand opzij legt en in welke beleggingsfondsen je investeert. Het aantrekkelijke van beleggen is dat de waarde van aandelen soms sterk kan stijgen. Je verdient dan geld met een relatief kleine investering.
Maar beleggen is per definitie een onvoorspelbare en dus risicovolle onderneming. Het kan ook gebeuren dat je aandelen weinig tot niets opleveren. Dan blijf je aan het einde van de looptijd van je hypotheek met een restschuld zitten.
Je hebt optimaal belastingvoordeel vanwege de hypotheekrenteaftrek Je bepaalt voor een belangrijk deel zelf hoeveel je opzij legt en wat je ermee doet Als het meezit, kunnen je beleggingen veel geld opleveren
Je betaalt relatief hoge administratieve kosten bij de variant beleggen via een levensverzekering Beleggen in aandelen is een risicovolle onderneming Als het tegenzit, leveren je beleggingen niet genoeg op om de hele schuld mee af te lossen en blijf je zitten met een restschuld