Kennisbank artikel
Wat dekt een inboedel- en opstalverzekering?
De dekking van de inboedel- en opstalverzekering wordt nog weleens door elkaar gehaald. Weet dat als iets kapot gaat dat vastgemaakt zit aan of in het huis je een beroep moet doen op je opstalverzekering. Is het niet vastgemaakt aan het huis, dan kun je terecht bij je inboedelverzekering.
[kop">Wat dekt een inboedelverzekering?
Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in huis die niet 'aard- en nagelvast' zitten. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel erg aan te raden. Als je brand of wateroverlast krijgt, of er wordt ingebroken, dan heb je tenminste iets om op terug te vallen.
Onder de dekking van een inboedelverzekering valt: brandschade, waterschade, schade door blikseminslag, ontploffing, inbraak, gewelddadige beroving, storm (dan wel minimaal windkracht 7), schroeien en smelten. Schade als gevolg van opzet, grove eigen schuld of achterstallig onderhoud is niet gedekt.
De inboedelverzekering kent, net als de opstalverzekering, twee dekkingsvarianten: de extra uitgebreid dekking en de ruimere allriskdekking. Laatstgenoemde variant dekt schade als gevolg van 'elk plotseling van buiten komend onheil'. Extra uitgebreid dekt alleen voorvallen die expliciet in de polisvoorwaarden staan vermeld.
[kop">Wat dekt een opstalverzekering?
Een opstalverzekering dekt schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis. Daaronder vallen ook leidingen, centrale verwarming en sanitair. Schade door bijvoorbeeld aardbevingen, atoomkernreacties en vulkaanuitbarstingen zijn helaas uitgesloten.
Als je een koophuis hebt, stellen hypotheekverstrekkers de eis dat je een opstalverzekering moet afsluiten. Logisch, want je huis is het onderpand van de lening, en als dat afbrandt, is het onderpand ook weg.
Huurders en bezitters van appartementen sluiten over het algemeen niet zelf een opstalverzekering af. Dat doet de verhuurder (bij huur), of de Vereniging van Eigenaren (bij koop).
Ook bij de opstalverzekeringen zijn er twee soorten dekkingen van schade: de extra uitgebreid dekking en de allriskdekking. Het verschil is dat bij extra uitgebreid alleen voorvallen zijn gedekt die in de polisvoorwaarden staan. Allrisk dekt alle schadegevallen, tenzij ze zijn uitgesloten. Allrisk biedt al met al meer dekking, maar als er allerlei uitsluitingen zijn, is het verschil met extra uitgebreid maar klein.
Het loont om goed te kijken naar de voorwaarden en de uitsluitingen, zeker als je huis bijzondere elementen heeft (gebogen glas, of glas-in-lood bijvoorbeeld).
[kop">Opstalverzekering bij appartement
Als je een appartement hebt, is het gebruikelijk dat de Vereniging van Eigenaren het hele gebouw verzekert. Je hoeft dan dus niet zelf je appartement te verzekeren. Is er sprake van een 'slapende' Vereniging van Eigenaren, dan moet je wel zelf een verzekering afsluiten. Dit komt vooral voor bij kleine, oude appartementencomplexen.
Koop je een appartement, controleer dan altijd bij de Vereniging van Eigenaren hoe het met de opstalverzekering zit. Is de vereniging niet actief, dan kan het de moeite lonen deze weer nieuw leven in te blazen.
Is er wel een gezamenlijke opstalverzekering, maar is de afwerking van jouw appartement veel beter of duurder, dan kan het verstandig zijn een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld aan te raden zijn als jij een veel duurdere badkamer of keuken hebt dan de andere eigenaren. In dat geval kun je het zogenaamde 'eigenaarbelang' bijverzekeren.
Bron: www.consumentenbond.nl
Gerelateerde artikelen
Zoek een adviseur
Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.