Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.
Stijging gemiddelde levensverwachting
We moeten langer doorwerken voordat we AOW krijgen, omdat we gemiddeld gezien steeds ouder worden. Vroeger ging je met pensioen als je 65 was. Vanaf die leeftijd werd de AOW-uitkering (van de overheid) en het aanvullend ouderdomspensioen (opgebouwd) via de werkgever uitgekeerd. Nu is dat anders omdat we steeds ouder worden. De AOW-leeftijd is daarom verhoogd en is ook niet meer gelijk aan de pensioenleeftijd. Ieder jaar wordt er door de overheid in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een nieuwe AOW-leeftijd over 5 jaar vastgesteld. De verwachting is dat de pensioenleeftijd na 2040 op 70 jaar oud komt te liggen.
Verschil pensioen- en AOW-leeftijd
De meeste werknemers bouwen ook een ouderdomspensioen op via hun werkgever(s). Afhankelijk van de branche kunnen werkgevers je de mogelijkheid bieden om zelf pensioen op te bouwen bijvoorbeeld bij een verzekeraar of bij een pensioenfonds. Bij een verzekeraar en een aantal pensioenfondsen mag je zelf je pensioenleeftijd bepalen. Dan kun je bijvoorbeeld op de leeftijd van 58 aangeven wanneer je tussen de 60 en 70 jaar stopt met werken. Kies je niet, dan gaat de verzekeraar of het pensioenfonds uit van een standaardleeftijd. Er is hierdoor in veel gevallen een verschil tussen de ingangsdatum van de AOW-uitkering (overheid) en het opgebouwde ouderdomspensioen via je werkgever(s).
Een goede start om inzicht te krijgen in jouw pensioensituatie is om in te loggen op Mijnpensioenoverzicht. Deze website van de overheid is gekoppeld aan jouw DigiD en te benaderen via Mijnpensioenoverzicht.nl. Het is altijd verstandig om berekeningen met betrekking tot je pensioen door een financieel adviseur te laten doen. Ook als je eerder wilt stoppen met werken heeft dit gevolgen voor het pensioen. Een pensioenadviseur kan je helpen bij het vaststellen van je pensioendatum en een indicatie van de hoogte van de AOW- en pensioenuitkering. Ook kun je inzicht krijgen in het pensioen voor je nabestaanden als je komt te overlijden. In de meeste gevallen is een eerste oriëntatiegesprek gratis.