Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.
Beleggen is lange termijn denken. Het is niet gebruikelijk om voor één of twee jaren te gaan beleggen. Denk in termen van vijf jaar. Als je bijvoorbeeld over twee jaar een nieuwe keuken in huis wilt, dan kun je beter gaan sparen in plaats van beleggen. Voor beleggen moet je de tijd nemen, want als je snelle winsten wilt, wordt het al snel gokken.
Weet wat je weet voor je een financiële beslissing neemt. Heb je genoeg kennis om zelf te kiezen? Moet je meer informatie verzamelen? Of is het verstandiger om hulp te vragen? De financiële-kennistest helpt je antwoord te geven op deze vragen. Of test je kennis via weetwatjeweet.nl. Gouden bergen bestaan niet.
Beleggen is niet zonder risico. Er is altijd een kans dat het minder goed gaat dan gepland. Soms blijkt het product toch meer risicovol dan verwacht en gewenst. Dat kans op rendement is lager dan verwacht en gehoopt. Bij gestructureerde producten is dit vaak lastig om te bepalen.
De verleiding is misschien groot om al je geld in één bedrijf te stoppen, bijvoorbeeld een bedrijf dat het al jarenlang goed doet. Maar dit is niet verstandig. Het is beter om je geld te verspreiden over meerdere bedrijven en zo ook uw risico te spreiden. Mocht het fout gaan bij een van de fondsen of bedrijven waar je aandelen in hebt dan is je financiële schade in geval van spreiding beperkt.
Voordat je besluit om je geld te beleggen is het noodzakelijk dat je begrijpt wáár je in belegt. Als iemand je vertelt dat een fles wijn nu € 4 waard is en over 10 jaar € 580 dan is het goed om te weten hoe dit kan. Weet je of je alleen in aandelen of obligaties belegt of is het misschien een gestructureerd product? Laat je informeren door een financieel adviseur, of ga zelf op zoek naar informatie, bijvoorbeeld op internet. En aarzel nooit om meer informatie te vragen als je iets niet begrijpt.
Beleggen is een breed begrip. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je geld te beleggen. Kijk bijvoorbeeld op internet of laat je adviseren door een beleggingsadviseur. Bekijk ook meerdere producten. Je zult zien dat er wel degelijk verschil tussen de aanbieders zit. Kijk ook goed de voorwaarden (de kleine lettertjes!). Je kunt er veel geld mee besparen en problemen mee voorkomen. Lees altijd de financiële bijsluiter. Voor sommige financiële producten is de financiële bijsluiter verplicht. Vraag hierom! In de financiële bijsluiter vindt je informatie over wat het product inhoudt en wat de kosten en de risico’s zijn.
Beleggen is niet gratis. je betaalt de financiële instelling voor iedere aan- en verkoop. Ook betaal je bewaarloon voor het bewaren van de effecten. Laat je goed informeren over alle kosten die bij beleggen komen kijken, zodat je achteraf niet voor verassingen komt te staan.
Zorg dat je zeker bent dat de instelling waar je belegt, een vergunning heeft. Een vergunning is geen garantie dat je je geld niet zult verliezen. Maar het betekent wel dat de instelling onder toezicht staat van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).