Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.
Het pensioen is een oudedagvoorziening die vaak wordt gebruikt om na de pensioensgerechtigde leeftijd (65, en opbouwende naar 67) nog een acceptabel inkomen te hebben. Het is opgebouwd uit verschillende pijlers, waarbij de eerste pijler verzorgd wordt door de overheid. Deze overheidsuitkering heet de “Algemene OuderdomsWet” oftewel AOW.
Het basispensioen is een regeling van de overheid. In Nederland heet dit de AOW. De AOW is een vastgesteld bedrag, dat iedereen vanaf de pensioensgerechtigde leeftijd krijgt. Deze uitkering is getroffen om er voor te zorgen dat er geen armoede onstaat onder ouderen. De AOW is opgebouwd uit 50 delen, die samen het volledige bedrag vormen. Elk jaar dat iemand in Nederland woont (dus niet werkt) voorafgaand aan de pensioensgerechtigde leeftijd verdien je een deel. Om het volledige AOW bedrag te ontvangen dien je dus vanaf je 17e in Nederland te hebben gewoond.
De AOW is een kleine uitkering. Vaak is dit niet voldoende voor ouderen om te voorzien in hun maandlasten. Daarom wordt er bij de werkgever een pensioen opgebouwd. Door middel van een kleine maandelijkse inhouding op het brutoloon, en een gedeelte dat door de werkgever wordt betaald als secundaire arbeidsvoorwaarde, wordt er de volledige carrière gespaard voor het pensioen. Op de pensioengerechtigde leeftijd komt dit bedrag vrij. Dit wordt door het pensioenfonds maandelijks uitgekeerd in de vorm van aanvullend pensioen.
Onder pijler 3 vallen alle andere inkomsten, zoals lijfrentepolissen en inkomsten uit vermogen. Deze pijler is, door de minst economisch efficiënte omstandigheden.