Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.
Overstappen met je overlijdensrisicoverzekering is makkelijker dan je denkt. En vaak kun je tot honderden euro's aan premie per jaar besparen. Je denkt misschien dat je nu meer premie moet betalen bij een nieuwe polis omdat je immers ouder bent geworden. Maar de premies van overlijdensrisicoverzekeringen zijn de laatste jaren flink gedaald. Zeker als je een paar jaar geleden een polis hebt afgesloten, loont het om over te stappen.
1. Zoek je polis op van je overlijdensrisicoverzekering. Op de polis staat de premie die je nu betaalt. Kijk naar de resterende looptijd. Voorbeeld: een polis met een looptijd van 30 jaar die je 6 jaar geleden afsloot, loopt nog 24 jaar.
2. Welk kapitaal heb je verzekerd en blijft dit bedrag gelijk of daalt dit?
3. Reken uit hoeveel premie je voor je oude overlijdenrisicoverzekering totaal zou betalen vanaf nu tot aan einddatum. Let op: blijft de premie voor je oude polis gelijk of niet? De vergelijker toont alleen verzekeringen met een gelijkblijvende premie.
4. Check hoe hoog de premie is als je hetzelfde bedrag op dezelfde manier opnieuw verzekert voor de resterende jaren. Kijk in de vergelijker naar de totale premie inclusief kosten over de gehele looptijd. Bekijk ook de voorwaarden: sommige verzekeraars hanteren bijvoorbeeld een en bloc-clausule. De verzekeraar heeft dan het recht de premies en voorwaarden te veranderen tijdens de looptijd.
5. Polis verpand aan de hypotheek? Bel je hypotheekverstrekker en vraag of de bank kosten rekent voor het verpanden van een nieuwe overlijdensrisicoverzekering. De bank moet toestemming geven voor deze wijziging; in de praktijk levert dit geen problemen op.
6. Hoe is het met je gezondheid? De nieuwe premies gelden als je gezond bent. Ben je dat niet (helemaal) dan kan de verzekeraar een medische keuring vragen. Het is mogelijk dat je een hogere premie krijgt of niet geaccepteerd wordt. Zeg de oude polis dus niet op voordat je geaccepteerd bent voor de nieuwe.
7. Bank akkoord, nieuwe polis afgesloten en geaccepteerd? Zeg de oude polis schriftelijk op. Als je premie betaalt per maand kun je ook per maand opzeggen, en anders per jaar.
8. Vraag geld terug voor je oude polis. Niet alle verzekeraars doen dit. Gebruik onze voorbeeldbrief als je niets terug krijgt.
Bij spaar- of belegginghypotheken komt het vaak voor dat de overlijdensrisicoverzekering in één polis zitten. Wil je overstappen met je overlijdensrisicoverzekering, dan zal die overlijdensdekking uit je polis gehaald moeten worden. Vraag aan je verzekeraar of dit kan en wat dan de nieuwe premie wordt. Je kunt ook de polis helemaal opzeggen en met het opgebouwde bedrag in de polis gaan banksparen. Heb je advies nodig, zoek dan een adviseur op http://www.advieskeuze.nl