Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.
Overdragen van kapitaal dat voortkomt uit een verzekerings-, bank- of beleggingsproduct naar een andere financiële instelling
Stel je wilt graag kapitaal, geld dat voortkomt uit een verzekerings-, bank- of beleggingsproduct, overdragen naar een andere verzekeringsmaatschappij, bank of beleggingsinstelling. We spreken bij bepaalde producten tussen twee financiële instellingen dan van een kapitaaloverdracht.
Verzekeraars, banken en beleggingsinstellingen hebben hiervoor werkafspraken gemaakt die zijn vastgelegd in het Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten (PSK). Het doel van de werkafspraken is om de overdracht van kapitaal zo soepel mogelijk te laten verlopen voor jou als klant. Hiervoor zijn een aantal dingen goed om te weten om te voorkomen dat je tussentijds belasting moet betalen. Hieronder lees je wat er bij kapitaaloverdracht komt kijken, wat verzekeraars hebben afgesproken en wat dit voor jou betekent.
Lijfrente- of Goudenhanddrukkapitaal ( verzekeringen, spaarrekeningen en beleggingsrechten, inclusief periodieke uitkeringen)
Overig stamrechtkapitaal
Individueel pensioenkapitaal dat niet valt onder de regels van wettelijke waardeoverdracht
Kapitaalverzekeringen of Kapitaalverzekeringen Eigen Woning, Spaarrekening Eigen Woning of Beleggingsrecht Eigen Woning
Het is goed om te weten dat het om een specifieke groep producten gaat, namelijk producten waar je voor een lange tijd (vaak decennia) aan vermogensopbouw doet (zie bovenstaand rijtje producten).
Juist om ervoor te zorgen dat de Belastingdienst bij de overdracht geen belasting gaat heffen, zijn financiële instellingen gebonden aan spelregels waarvoor ze ook jouw inzet vragen.
Als je tussentijds (dus tijdens de looptijd) of bij expiratie een van deze producten wil overdragen of omzetten naar een product van een andere financiële instelling, zijn financiële instellingen gebonden aan een aantal juridische en fiscale spelregels. Dit is om te voorkomen dat de Belastingdienst bij deze overdracht belasting gaat heffen. Vanwege deze spelregels moet de overdracht nauwkeurig gebeuren.
Verzekeraars/banken/beleggingsinstellingen hebben bepaalde gegevens nodig zoals bijvoorbeeld:
een ingevuld aanvraagformulier kapitaaloverdracht;
een kopie van je legitimatiebewijs en/of
een originele polis.
Welke gegevens en documenten dit precies zijn, kun je terugvinden op de website van je huidige verzekeringsmaatschappij of bank of beleggingsinstelling. Als je alle gegevens juist en volledig aan je huidige bank/beleggingsinstelling of verzekeraar hebt doorgegeven , kan de overdracht van kapitaal tussen de twee financiële instellingen beginnen.
Als je alle gegevens en benodigde documenten juist en volledig hebt aangeleverd bij je financiële instelling, dan zullen zij actie nemen op je verzoek van kapitaaloverdracht.
Je huidige financiële instelling zal daarna de betaling uiterlijk veertien kalenderdagen nadat alle benodigde documenten zijn ontvangen, uitvoeren. Als de veertiende dag in het weekend of op een feestdag valt, geldt de eerstvolgende werkdag als veertiende dag. Na veertien dagen zou je toekomstige financiële instelling je kapitaal moeten hebben ontvangen.
Als de betaling ondanks alle inspanningen later plaatsvindt dan veertien kalenderdagen, dan is de werkafspraak dat jouw huidige financiële instelling de rente vergoedt. Die rente krijg je vanzelf, daar hoef je niets voor te doen. Het kapitaal en de eventueel verschuldigde rente wordt in één bedrag overgemaakt naar de toekomstige financiële instelling.
Om het proces van kapitaaloverdracht zo goed mogelijk te laten verlopen, hebben het Verbond van Verzekeraars (Verbond) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) werkafspraken gemaakt over dit proces in het Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten (PSK).
Dit protocol zorgt voor duidelijkheid, omdat de procedure van kapitaaloverdracht (inclusief alle benodigde gegevens en documenten voor een kapitaaloverdracht) helder beschreven is op de website van de deelnemende financiële instellingen. Alle leden van het Verbond en de NVB (die de bovengenoemde producten voeren of deze in de portefeuille hebben) houden zich aan dit protocol. Ook is het mogelijk voor financiële instellingen die niet lid zijn bij het Verbond of de NVB om aan het protocol deel te nemen en zich aan deze regels te houden. In het nieuwe protocol is ten slotte afgesproken dat de overdracht van kapitaal binnen veertien dagen moet gebeuren nadat alle benodigde gegevens en documenten correct zijn ingevuld en ontvangen. Alle deelnemers aan dit PSK dienen zich aan deze termijn te houden. Bij overschrijding van die termijn wordt tenminste de wettelijke rente vergoed.
Let wel, dit zijn werkafspraken tussen financiële instellingen. Deze werkafspraken hebben het doel om het proces van kapitaaloverdracht soepel te laten verlopen voor jou als klant. Daarmee beogen de financiële instellingen het belang dat jij hebt als klant centraal te stellen. Met deze tekst willen de financiële instellingen je informeren zodat je weet wat je als klant kunt verwachten. Naleving van de werkafspraken kan door klanten echter niet bij de rechter worden afgedwongen.
Bij eventuele klachten kun je je als consument richten tot de klachtenafdeling van de betrokken maatschappij en in tweede instantie tot het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). De uitvoeringspraktijk zal bovendien door beide brancheorganisaties worden gemonitord.
Het protocol is per 1 juli 2012 in werking getreden. Vanaf 1 januari 2013 is het PSK definitief bindend voor alle aangesloten banken en verzekeraars. De tussenliggende periode is een overgangsperiode die door de deelnemers wordt gebruikt om hun administratieve systemen op het protocol aan te passen en bijscholing van het betrokken personeel te verzorgen. Deelnemers zullen de informatie over kapitaaloverdrachten zo snel als mogelijk op hun website plaatsen.
De deelnemers aan het PSK zijn of lid van het Verbond van Verzekeraars of lid van de Nederlandse Vereniging van Banken. Daarnaast kunnen ook financiële instellingen die niet lid van deze brancheorganisaties zijn, op eigen verzoek deelnemen (overige aanbieders).