Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.
Hypotheekrenteaftrek, wat is het en hoe werkt het?
Hypotheekrenteaftrek (HRA) kan er voor zorgen dat de maandlasten aanzienlijk naar beneden gaan. De regeling bestaat al sinds 1893. Toen werd namelijk bepaald dat een gekocht huis, dus vermogen in onroerende goederen, een inkomen (fictieve huur) verzorgt. Alle kosten die gemaakt worden om inkomen te krijgen mogen worden afgetrokken van het belastbaar inkomen. Dit maakt het dus mogelijk om de rente over de lening af te trekken van het belastbaar inkomen. In dit artikel wordt kort toegelicht wat hypotheekrenteaftrek is.
Hypotheekrenteaftrek geldt alleen bij de eerste woning waar je een hypothecaire lening voor hebt. Deze schuld noemt de overheid een zogeheten “Eigenwoningschuld”. Inkomsten hiervan (de fictieve huur) vallen in box 1, oftewel inkomsten uit werk en woning. Tweede huizen of vakantiehuizen vallen in box 3, inkomsten uit vermogen.
Anno 2013 zijn er veel regels rondom hypotheekrenteaftrek. Onder andere houdt dit in dat de rente maximaal 30 jaar mag worden afgetrokken. Ook mag je hypotheekrenteaftrek alléén toepassen als je ook aflost op de hypotheek. Je mag dus geen rente aftrekken als je een aflossingsvrije hypotheek hebt. Voor alle regels omtrent de hypotheekrenteaftrek kun je het beste contact opnemen met je financieel adviseur of kijken op de website van de Belastingdienst.
Er zijn veel argumenten vóór en tegen hypotheekrenteaftrek. Aan de ene kant zorgt de hypotheekrenteaftrek voor een systeem waarin méér mensen een huis kunnen kopen. Aan de andere kant zorgt de hypotheekrenteaftrek er deels voor dat de huizenprijs opgedreven wordt. Zo stijgt de huizenprijs onevenredig met de inflatie en geldontwaarding. Ook kunnen personen met een hoger inkomen ook méér hypotheekrente aftrekken. Al deze voor- en tegenstanders zorgen ervoor dat de hypotheekrenteaftrek continue op de politieke agenda staat.