Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.
Heffingskortingen zijn kortingen op de belasting. De overheid wil hiermee bepaalde groepen ondersteunen, zoals alleenstaande ouders, ouderen en gehandicapten. De arbeidskorting ondersteunt bijvoorbeeld werkende mensen en de combinatiekorting is bedoeld om werk en zorg te combineren.
De werkgever of uitkerende instantie houdt bij het berekenen van jouw inkomen automatisch rekening met de algemene heffingskorting, de arbeidskorting en de (aanvullende) ouderenkorting.
De andere kortingen moet je zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Dit kan door een voorlopige aanslagaan te vragen. Hierop moet je een aantal gegevens over het huishouden en het inkomen invullen. De kortingen worden automatisch halverwege de maand uitgekeerd.
Als het bedrag aan heffingskortingen hoger is dan het bedrag dat je aan belasting moet betalen, dan loop je een gedeelte van de heffingskortingen mis. Er kan dan een beroep gedaan worden op de regeling Tegemoetkoming Specifieke Zorgkosten.
Omdat sommige heffingskortingen alleen gelden voor bepaalde huishoudens, kan een verandering in jouw persoonlijke situatie ervoor zorgen dat je geen recht meer hebt op bepaalde heffingskortingen. Jouw inkomen kan hierdoor lager uitvallen.
Als je in aanmerking denkt te komen voor heffingskortingen, kan je een verzoek doen om een voorlopige aanslag. Dit kan per maand veel uitmaken. Zo heeft een alleenstaande ouder met een minimuminkomen en twee kinderen van 3 en 5 jaar onder andere recht op de (aanvullende) alleenstaande-ouderkorting en de combinatiekorting. Deze voorlopige teruggaaf wordt per maand uitgekeerd en kan zelfs het te betalen belastingbedrag opheffen.