Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.
Met een overlijdensrisicoverzekering dek je het risico af dat je komt te overlijden binnen de looptijd van deze verzekering. Overlijd je vóór de einddatum van de verzekering, dan keert de verzekeraar het bedrag dat je verzekerd had op jouw leven, uit aan je nabestaanden.
Degene op wiens leven de verzekering is afgesloten, is de verzekerde;
De begunstigde is degene die de uitkering ontvangt.
Bij bijna alle verzekeraars kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten op 2 levens, bijvoorbeeld op je eigen leven en dat van je partner. Meestal is dan de achterblijvende partner de begunstigde, maar ook je kinderen kunnen begunstigden zijn. Met een overlijdensrisicoverzekering dek je de financiële gevolgen af van het overlijden van jou of je partner. Overlijd je vóór de einddatum van de verzekering, dan keert de verzekeraar het bedrag uit dat je hebt verzekerd aan je nabestaanden.
Een begrafenisverzekering keert altijd uit, ongeacht wanneer je overlijdt. Met de uitkering kun je de begrafenis betalen. Een overlijdensrisicoverzekering is tijdelijk. Er wordt alleen een bedrag uitgekeerd als de verzekerde tijdens de afgesproken looptijd van de verzekering overlijdt.Naar bovenNodig of niet?
Je hebt een overlijdensrisicoverzekering nodig als jij, je partner of andere nabestaanden zoals kinderen financieel in de problemen komen als jij of je partner overlijdt. Je partner kan dan bijvoorbeeld de hypotheek niet meer betalen. Als er voldoende vermogen is, je geen hypotheek meer hebt of alleenstaand bent is het niet altijd nodig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Wil je hierover advies, schakel dan een adviseur in.
Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering maak je 3 belangrijke keuzes:
Op welk leven sluit je de verzekering af? Op jouw leven, dat van je partner of allebei?
Voor welk bedrag sluit je de verzekering af?
Welke looptijd kies je?
Houd bij deze keuze rekening met welk deel van de hypotheeklasten jij en je partner zelf kunnen betalen als de ander zou wegvallen. Degene met het hoogste inkomen kan makkelijker de hypotheek doorbetalen dan degene die een lager inkomen heeft. Stem de looptijd en de hoogte van het verzekerde bedrag af op het doel waarvoor je de verzekering afsluit. Is dat voor de hypotheek, dan is de verzekeringsperiode vaak gelijk aan de resterende looptijd van de hypotheek en de hoogte gelijk aan de resterende hypotheekschuld.
Vaak is het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij jehypotheek. Doel is om je nabestaanden niet met een hypotheekschuld achter te laten. Je overlijdensrisicoverzekering moet passen bij de hypotheekvorm. Bij een annuïteitenhypotheek bijvoorbeeld daalt de hypotheekschuld ieder jaar. Bij deze hypotheekvorm kun je een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering afsluiten: dan daalt ook het verzekerde bedrag ieder jaar. Advies nodig? Neem een adviseur in de arm.
Ook bij grote leningen vanaf zo'n €10.000 ben je soms verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Kom je te overlijden, dan hoeven je nabestaanden het restant van de lening niet af te lossen. De geldgever mag je niet verplichten de overlijdensrisicoverzekering bij hem af te sluiten.Naar bovenAanvullend inkomen voor achterblijvers
Ga na bij je pensioenfonds welk nabestaandenpensioen de achterblijvers krijgen als je overlijdt. Let op: vaak is een partnerpensioen bij een pensioenfonds "op risicobasis" verzekerd. Dit betekent dat je partner niets meer krijgt uit jouw pensioenpot zodra je uit dienst bent. Zelf een overlijdensrisicoverzekering afsluiten kan zinvol zijn. Welk bedrag hiervoor nodig is hangt af van je persoonlijke situatie. Wil je advies, zoek dan een adviseur op http://www.advieskeuze.nl.
Er bestaan verschillende soorten tijdelijke overlijdensrisicoverzekeringen. De belangrijkste zijn:
Overlijdensrisicoverzekering met gelijkblijvend kapitaal
Hierbij is de uitkering altijd gelijk aan het verzekerde bedrag. Geschikte vorm voor wie zijn nabestaande(n) verzorgd wil achterlaten. Wordt ook vaak gebruikt in combinatie met aflossingsvrije hypotheek.
Overlijdensrisicoverzekering met annuïtair dalend kapitaal
De uitkering is grofweg gelijk aan het verschil tussen het inmiddels opgebouwde vermogen en de (hypotheek-)schuld. Omdat je aflost op je hypotheek en daarmee je vermogen stijgt, wordt het bedrag wat je nodig hebt voor aflossing van de hypotheekschuld steeds lager.
Handig in combinatie met een spaar-, beleggings of annuïteitenhypotheek.
Overlijdensrisicoverzekering met lineair dalend kapitaal
Hierbij neemt het verzekerde bedrag jaarlijks met hetzelfde bedrag af. Kan worden afgesloten bij een lineaire hypotheek.
Overlijdensrisicoverzekering op basis van Universal Life (leeftijdsafhankelijke premiebetaling)
Hierbij wordt iedere maand de netto af te dekken schuld en de bijbehorende premie opnieuw berekend. Zeer flexibel; is niet los af te sluiten. Deze verzekering wordt toegepast in combinatie met beleggingsverzekeringen en beleggings- en hybride hypotheken.
Eenjarige overlijdensrisicoverzekering
Lijkt qua flexibiliteit op Universal Life. Kan jaarlijks aan gewijzigde omstandigheden worden aangepast. Premie stijgt ook jaarlijks (samen met de leeftijd).