Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.
Gezondheid en medische keuring bij een overlijdensrisicoverzekering
?Voor een overlijdensrisicoverzekering moet je altijd een gezondheidsverklaring invullen. Vanaf een dekking van €160.000 kan de verzekeraar een medische keuring vragen. Nogal wat verzekeraars leggen de grens hoger dan €160.000. De grens kan afhankelijk zijn van je leeftijd.
De verzekeraar kan aan de hand van de medische keuring de premie verhogen. Een keuring kan ook nodig zijn als uit je gezondheidsverklaring blijkt dat je BMI niet tussen de 18-26 ligt of als je ouder bent dan 50. Na de keuring beslist de verzekeraar of je geaccepteerd bent en/of er een hogere premie geldt. De verzekeraar betaalt de kosten voor de medische keuring.
Lees vooraf de informatie in de brochure boven de vragengrens van het Verbond van Verzekeraars als je een overlijdensrisicoverzekering aanvraagt met een hoog verzekerd bedrag. Als uit de korte vragenlijst blijkt dat je niet gezond bent en/of je een verzekering afsluit boven de vragengrens, zal de verzekeraar een medische keuring vragen. Meer informatie vind je in de brochure medische keuring van het Verbond van Verzekeraars.
Blijkt uit de gezondheidsverklaring dat je niet gezond bent, dan kan de verzekeraar vragen om een medische keuring. De verzekeraar kan daarna besluiten een hogere premie te vragen of de verzekering niet te accepteren. Ben je chronisch ziek en heb je een overlijdensrisicoverzekering nodig? Lees dan de informatie van de Chronisch Ziekenhypotheek. Dit is een van de weinige tussenpersonen die gespecialiseerd zijn in het vinden van een hypotheek en overlijdensrisicoverzekering voor verschillende chronisch zieken. Patiëntenverenigingen wijzen regelmatig door naar deze organisatie.
Verdiep je eerst in de hypotheek en de verzekeringsmogelijkheden en ga daarna pas op huizenjacht.
Let op bij het tekenen van een voorlopig koopcontract.
Laat in de ontbindende voorwaarden vastleggen dat de koop niet doorgaat als je niet wordt geaccepteerd voor de levensverzekering. Neem ook een voldoende lange termijn hiervoor op.
Let op bij het invullen van de gezondheidsverklaring.
Realiseer dat de verzekeraar op basis van de antwoorden aanvullende informatie kan vragen. Voor iemand met een chronische ziekte betekent dit vaak ook een medische keuring. Verzwijgen van aandoeningen is echter nooit een optie. De verzekeraar keert dan namelijk geen geld uit na overlijden.
Geef geen volledige inzage in je medisch dossier.
Geef je verzekeraar alleen toestemming voor enkele gerichte vragen.
Voorkom afwijzing.
Geef aan de keuringsarts en/of de medisch adviseur van de verzekeraar door dat je het rapport of advies vooraf wilt inzien. Bij een dreigende afwijzing geef je geen toestemming om het rapport naar de verzekeraar door te sturen. De kans om wel geaccepteerd te worden door een andere maatschappij is dan groter.
Maak bezwaar.
Dit biedt overigens geen garantie dat je wordt geaccepteerd.
Je rechten bij een keuring voor een verzekering zijn vastgelegd in de WGBO (Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst) en de WMK (Wet op de Medische Keuringen). Alleen artsen mogen medische keuringen uitvoeren. De keuringsarts mag niet je huisarts of specialist zijn.
De verzekeraars zijn gebonden aan het Protocol Verzekeringskeuringen. Daarin staat hoe de keuring moet worden uitgevoerd.
Je hebt recht op inzage in het dossier en een afschrift van de uitslag. Je hebt ook het recht om als eerste het advies te horen dat de medisch adviseur aan de verzekeraar wil uitbrengen. Hij moet dat in begrijpelijke taal kunnen uitleggen. Is het advies nadelig voor jou, dan mag je onderhandelen of een herkeuring eisen.
Je bent verplicht voor de overlijdensrisicoverzekering de gezondheidsverklaring naar waarheid in te vullen. Bij een medische keuring mag je relevante informatie niet achterhouden. Wijzigt er na het invullen van de gezondheidsverklaring of de medische keuring nog iets in je gezondheidstoestand en ben je nog niet door de verzekeraar geaccepteerd, dan moet je dat melden.
Dat geldt ook als je als niet-roker bent geaccepteerd voor de verzekering en (weer) gaat roken. Let daarom altijd goed op de voorwaarden van je verzekering.
Je kunt een verzekeraar vragen een beslissing te motiveren. Ben je het niet eens met de beslissing, dan kun je bezwaar aantekenen. Kom je er met de verzekeraar niet uit, dan kun je je geschil voorleggen aan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID).Naar bovenHelpdesk
Heb je een klacht of een vraag over overlijdensrisicoverzekeringen en een medische keuring, dan kun je terecht bij de Helpdesk van het Juridisch Steunpunt Regelrecht. Daar is ook het meldpunt voor de Wet op de Medische Keuringen ondergebracht.