Wouter Geerlig - 21-8-2017
Wat je moet weten over de aflossingsvrije hypotheek
De meest hypotheken gesloten vóór 2013 zijn deels aflossingsvrij. Het is een goedkope hypotheekvorm, maar heeft wel de nodige nadelen.
Bij het afsluiten van een hypotheek geeft de hoogte van de maandlasten vaak de doorslag. Logisch dat je maandelijks zo weinig mogelijk wilt betalen. Vaak wordt niet beseft dat de kwaliteit van de hypotheek een groot verschil maakt. De aflossingsvrije hypotheek is de goedkoopste hypotheekvorm, maar je betaalt niet af op de hypotheekschuld. Helaas is dat niet het enige nadeel. Vier grote nadelen lichten wij graag toe.
De hypotheek blijft tot verkoop van het huis
De hypotheek geeft inderdaad lage maandlasten, maar dat is te verklaren. Je betaalt alleen hypotheekrente. Geen aflossing of premie voor een levensverzekering. Zie het maar als een doorlopende lening die je pas af gaat lossen op het moment dat het huis wordt verkocht. Zolang jij het huis bezit, betaal je ook hypotheekrente. Niet zo vreemd dus dat er lage hypotheeklasten uit de aflossingsvrije hypotheek komen.
Na overlijden wordt het een probleem van je nabestaanden
Een aflossingsvrije hypotheek gaat uit van de gedachte: “Wie dan leeft, wie dan zorgt”. Je betaalt nu weinig, maar eigenlijk schuif je het probleem van het aflossen door naar de toekomst. Of zelfs naar je nabestaanden. Het laatste hoeft echter geen probleem te zijn. Stel, je erfgenamen krijgen een huis met een waarde van 250.000 euro. Hier zit nog een aflossingsvrije hypotheek op van 50.000 euro. Dit is niet zo’n probleem, want het huis is met een ruime overwaarde te verkopen.
Huis staat eerder onder water met een aflossingsvrije hypotheek
Bij een maandelijkse aflossing op de hypotheekschuld ontstaat er overwaarde in het huis. Als de huizenprijzen wel zakken, dan treft het jou minder. Met een aflossingsvrije hypotheek blijft jouw hypotheekschuld op een hoger niveau. Hierdoor ontstaat eerder de situatie dat de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde van het huis. Je huis staat daardoor onder water.
Naast de goedkoopste is het ook de duurste hypotheekvorm
Het klinkt gek, maar het zit als volgt. De maandlasten kunnen niet lager, toch is het een dure hypotheekvorm. Je blijft de hypotheeklasten betalen tot je het huis verkocht hebt. Blijf je 40 jaar in het huis wonen? Je blijft de hypotheekrente verschuldigd. Bij andere hypotheekvormen is de hypotheekschuld vaak afbetaald na 30 jaren.
Een aflossingsvrije hypotheek hoeft geen blok aan je been te zijn. Je kunt namelijk wel extra aflossen op de hypotheekschuld. Ook kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten om het risico van het overlijden af te dekken.