L.J.T. van de Ven - 28-6-2017
Wat gaat de hypotheekrente doen?
De hypotheekrentes staan zeer laag, maar dat is eigenlijk al jaren zo. Toch wil dat niet zeggen dat het zo blijft. Wat is de verwachting?
De ontwikkeling van de hypotheekrente kan belangrijk zijn voor bepaalde keuzes. Als er een verdere verlaging wordt verwacht, kun je er nu misschien het beste kiezen voor een korte rentevast periode. Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het zich gaat ontwikkelen, maar er zijn wel bepaalde verwachtingen.
Hoe ontwikkelt de hypotheekrente zich dit jaar tot nu toe?
Tot dit jaar hebben geldverstrekkers hoofdzakelijk renteverlagingen doorgevoerd. Het jaar 2017 is begonnen met een lichte stijging. Dit werd veroorzaakt door een stijgende kapitaalmarktrente. Dit zijn de rentes die worden gerekend voor het verhandelen van leningen met een looptijd langer dan twee jaar. Deze rente wordt gezien als één van de graadmeters voor hypotheken. Ook de kortetermijnrente speelt een grote rol. De hoogte hiervan wordt bepaald door de centrale banken. Eind februari heeft de Amerikaanse centrale bank een stijging van de beleidsrente aangekondigd. Dit heeft gezorgd voor een stijging van de hypotheekrente.
Wat zijn de verwachtingen voor de rest van het jaar?
Wat de centrale banken beslissen over de beleidsrente hangt sterk af van de ontwikkeling van de economie. Als het economisch goed blijft gaan, kunnen er verdere verhogingen van de beleidsrente verwacht worden. Tenminste van de Amerikaanse centrale bank. De ECB (Europese Centrale Bank) gaat waarschijnlijk geen verhogingen doorvoeren. Zij willen tot eind van dit jaar de druk op de rentes houden om de economie verder te stimuleren. Helaas kun je niet met zekerheid zeggen dat de hypotheekrentes verder dalen of op hetzelfde niveau blijven. Er zijn namelijk veel factoren die een rol spelen. Je kunt wel voorzichtig verwachten dat er geen sterke verhogingen doorgevoerd worden dit jaar.
Geldverstrekkers zijn natuurlijk gewoon elkaars concurrenten
Onlangs hebben meerdere geldverstrekkers de hypotheekrentes verlaagd. Dit wordt deels veroorzaakt door onderlinge concurrentie. De kleinere geldverstrekkers leggen druk op de tarieven van de grote Nederlandse banken. Deze zogenaamde prijsvechters houden de partijen scherp. De grote jongens zoals ING, Rabo en ABN Amro kunnen niet meer achterover leunen en op de klanten wachten. De kleinere geldverstrekkers overtreffen de grote banken vaak op tarieven en voorwaarden. De grote banken moeten dus mee in de strijd. Dit zorgt voor scherpe tarieven.
Zoals het nu lijkt hoef je geen sterke verlagingen van de hypotheekrente meer verwachten. De rek is er wel een beetje uit.
geschreven op 28-6-2017