Dirk-Jan Plate CPC - 7-8-2020
De regering wil langer doorwerken stimuleren. Iedere regeling die het voor (nagenoeg) uitsluitend oudere werknemers mogelijk maakt de periode tussen ontslag en pensioen te overbruggen kan worden aangemerkt als een Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU). Een soort verkapte VUT-regeling. De werkgever wordt daarvoor beboet.
Vanaf 2021 worden de RVU-regels versoepeld. In ieder geval, dat is het plan. In de puntsgewijze uitwerking van het pensioenakkoord wordt deze fiscale versoepeling genoemd.
Het werkt als volgt, voor zover nu bekend.
Voor een maximale periode van drie jaar voor AOW-leeftijd wordt er per jaar een brutobedrag van € 21.200 vrijgesteld. Er moet over dit bedrag nog steeds inkomstenbelasting (BOX 1) door de werknemer worden betaald. Echter de boete voor de werkgever (52%) is vanaf 2021 onder voorwaarden niet meer aanwezig. Daardoor zal de werkgever deze optie eerder dan voorheen overwegen.
Voor wie geldt het?
Daar gaan sociale partners over. Alleen voor zware beroepen? Dat is een discussie op zich. Wat is het criterium voor een zwaar beroep? De antwoorden volgen, binnenkort.
Voorbeeld:
Indien de ontslagvergoeding 3 jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd wordt uitgekeerd en niet hoger is dan € 63.600, is de werkgever geen fiscale boete meer verschuldigd. Voor het meerdere wel. Of niet, want er zijn ook uitzonderingsmogelijkheden. Op basis van objectieve voorwaarden of de ‘70%-toets’ kan de werkgever ook worden gevrijwaard van de fiscale boete.
Is deze regeling interessant? Dat is volledig afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. Er zijn veel meer details waar op moet worden gelet. Daar heb ik inmiddels gepubliceerde boeken over vol geschreven. Mocht u te maken hebben met een ontslagsituatie laat u dan ook over de pensioengevolgen en mogelijkheden adviseren.
Meer informatie over dit onderwerp klik hier.
Voor de goede orde: De informatie in deze blog gaat uit van de actuele regelgeving. Tevens is de informatie algemeen en niet toegespitst op uw persoonlijke situatie. Er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend. Speelt bij u een soortgelijke kwestie controleer dan de regelgeving van dat moment of laat u bijstaan door een (juridisch) adviseur.