Ingrid van de Braak - 7-8-2020
De zomer is in volle gang en veel mensen hebben vakantie. Maar dit jaar gaat niet iedereen op pad. Er zijn veel Nederlanders die vanwege het coronavirus hun vakantie hebben afgelast of ingekort. Daardoor blijft er tijd over, tijd die geïnvesteerd kan worden in je woning. Wil jij je huidige woning opknappen? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.
Verbouwen in coronatijd is zeker mogelijk. Om alles in goede banen te laten verlopen, heeft de overheid het protocol ‘Samen Veilig Doorwerken’ opgesteld. Hierin staan richtlijnen over veilig werken tijdens de coronacrisis. In het protocol is ook te lezen op welke manier werkzaamheden bij mensen thuis veilig doorgang kunnen vinden. Daarnaast geeft het protocol duidelijkheid over wat wel en niet mag en hoe bepaalde situaties opgepakt kunnen worden. Handig om erbij te houden als je gaat verbouwen!
Maar wat levert een verbouwing nu precies op? Over het algemeen ga je verbouwen om je wooncomfort te verhogen. Toch leiden niet alle verbouwingen tot een waardevermeerdering van je woning. Een nieuwe keuken of badkamer is namelijk erg smaakgebonden en levert niet per se een grote meerwaarde op.
Met deze klussen zorg je wél voor een stijging van de woningwaarde. Neem bijvoorbeeld het isoleren van je woning. Goede isolering levert je direct iets op: je bespaart al snel zo’n 30 procent op je gasrekening. Bovendien maak je toekomstige potentiele kopers blij met een geïsoleerd dak, geïsoleerde muren en vloeren. Ook achterstallig onderhoud plegen draagt bij aan het verhogen van de woningwaarde. Ten eerste heb je zelf plezier van fris geschilderde muren en een mooie parketvloer, maar daarnaast wil 68 procent van de huizenkopers een ‘instapklare’ woning kopen. Een netjes afgewerkt huis doet het dus een stuk beter op de woningmarkt. Tot slot heeft oppervlakte van een woning veel invloed op de prijs. Extra ruimte creëren, bijvoorbeeld in de vorm van een dakkapel of serre, draagt dus bij aan een hogere woningwaarde.
Ja, ik wil verbouwen! Maar hoe financier ik dat? Een verbouwing kun je op verschillende manieren financieren. Je kunt natuurlijk je spaargeld gebruiken, maar ook je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten behoort tot de mogelijkheden. Bij de laatste twee opties heb je te maken met de huidige regels voor hypotheekverstrekking. Zo moet de totale hypotheek binnen 100% van de marktwaarde van je woning passen (na de verbouwing). Er is één uitzondering en dat is als je kiest voor energiebesparende voorzieningen als zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. In dat geval mag je tot 106 procent van de marktwaarde lenen.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van het verbouwen van je woning? Maak dan een afspraak met een onafhankelijk hypotheekadviseur. Die helpt je graag met de financiering van jouw verbouwing en legt je uit welke opties het beste bij jouw persoonlijke situatie passen.