Roel der Kinderen - 22-7-2016
Nice, Parijs, Istanbul, Brussel: de kans dat je in een van deze steden geweest bent, is vrij groot. In alle vier die steden werden de afgelopen periode terroristische aanslagen gepleegd. Je betreurt de slachtoffers en je gevoel van veiligheid en zekerheid wordt aangetast. En als je het over zekerheid hebt, heb je het ook over verzekeringen.
Verzekeringen kunnen nooit het verlies van een leven compenseren, ze kunnen alleen een vangnet vormen. Bijvoorbeeld door te voorkomen dat je door een terroristische aanslag financieel nadeel oploopt. Maar hoe is dat nu precies geregeld in verzekeringspolissen? Dekt je verzekering inboedelschade bij een bomaanslag? Als je vlucht geannuleerd wordt vanwege een bommelding, zorgt je reisverzekering dan voor vergoeding van de extra kosten? Als er een negatief reisadvies voor Turkije gaat gelden, kun je je reis dan zelf annuleren en krijg je dan je geld terug?
Terrorisme en wonen
Op vrijwel alle verzekeringspolissen gold jarenlang de zogenaamde uitsluiting terrorisme: schade door terrorisme was uitgesloten van de dekking. Dit was zo vanwege het risico op faillissement van de verzekeraars: als er een grote aanslag zou plaatsvinden, zou dat risico te groot zijn om te dragen. Alle financiële reserves zouden in één keer opraken en de verzekeraars zouden failliet gaan. Een aantal jaren geleden – na de aanslagen in New York, Madrid en Londen – richtten verzekeraars in Nederland de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschades (NHT) op. Binnen die NHT werd afgesproken dat in totaal per jaar door alle verzekeraars samen voor maximaal 1 miljard euro aan terrorismeschade zal worden vergoed. Zou er dus in totaal in een jaar 3 miljard schade zijn, dan wordt er uiteindelijk maar 1 miljard vergoed door de verzekeraars. Dat betekent dat er nog steeds een groot gedeelte van de schade – bijvoorbeeld aan de opstal en inboedel – niet betaald kan worden.
Terrorisme en reizen
Voor schade door terrorisme voorafgaand aan of tijdens een reis geldt meestal het volgende. Schade aan bijvoorbeeld bagage valt onder de normale dekking van je reisverzekering; uiteraard alleen als je bagage hebt meeverzekerd. De kosten voor het omboeken of annuleren van een reis vallen – als het gaat om terrorismedreiging of een terroristische aanslag – niet onder de normale reisverzekering. Dit is overigens tegenwoordig bij veel maatschappijen wel mee te verzekeren, maar daar moet een premie voor betaald worden.
Check vooraf altijd of er voor een bepaald land een negatief reisadvies geldt. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken houdt daarvoor een website bij: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen. Ga je ondanks een negatief reisadvies naar een bepaald gebied en krijg je daar schade vanwege een aanslag, dan zal de verzekeraar achteraf zeker vragen gaan stellen. En loop je het risico dat de schade niet betaald wordt.
Heb je al geboekt en geldt plotseling een negatief reisadvies voor een land, neem dan altijd eerst contact op met de touroperator of het reisbureau. Eventueel kan de reis dan omgeboekt worden. Oponthoud aan het einde van de reis – je moet bijvoorbeeld langer blijven vanwege vertragingen door terrorisme – is wel verzekerd onder de meeste reisverzekeringen. Wil je eerder naar huis vanwege terreurdreiging, dan wordt dit meestal niet vergoed.
Conclusie: blijf altijd op je hoede als je een reis gaat plannen of al gepland hebt naar een risicogebied.
geschreven op 22-7-2016