Roel Schuurbiers - 21-3-2018
Het jaar begon voor de meesten stormachtig. En u begrijpt wellicht al: dat bedoel ik letterlijk. Omdat de weersinvloeden steeds extremer lijken te worden, wil ik toch wat uitleggen over stormschades. En de woonhuis- en inboedelverzekering die je daarvoor afsluit.
Zo was er op 18 januari maar weer eens een fikse storm, die in sommige delen van het land gepaard ging met windstoten tot 138 kilometer per uur. Voor een verzekeraar is de definitie van een storm overigens vanaf windkracht 7. Dat staat gelijk aan een windkracht van 14 meter per seconde. Rond de 50 tot 60 kilometer per uur, waarbij je maar met moeite tegen de wind in kunt lopen. In het weerbericht heet dat overigens nog net geen stormachtige wind. Er hoeven echt geen daken weg te waaiden, zoals in januari, om aanspraak te maken op de verzekering.
Hoe zit het nu eigenlijk met je verzekering en tuinschade na een storm? Daar ontstaat tenslotte de grootste schade, over het algemeen. een wat oudere schutting die niet meer helemaal stevig staat is een prooi voor de wind. Maar ook tuinmeubilair, een dure parasol en je planten zijn niet veilig.
Woonhuisverzekering
Je tuin is onderdeel van je woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering genoemd) en misschien wat onverwacht ook van je inboedelverzekering. De inboedelverzekering dekt namelijk de spullen die verplaatsbaar zijn. Denk aan het tuinset, de barbecue en dergelijke zaken. De woonhuisverzekering dekt daarnaast de ‘vaste’ zaken, zoals straatwerk, de schuur en de schutting. We noemen dit in vaktermen ‘nagelvaste’ zaken.
Belangrijk om te weten: de inboedeldekking bij storm is beperkt. Meestal is er voor weggewaaide zaken als een speelhuisje van de kinderen, trampoline of partytent geen vergoeding. Uitzondering op die regel: wanneer er objecten van buiten de tuin op deze spullen vallen. Bijvoorbeeld door een omvallende boom van de buren!
Opstal
Je schutting maakt deel uit van je opstalverzekering. Daarbij speelt iets bijzonders mee. Bij veel huizen staat deze namelijk op de erfgrens. Bij een uitkering van de schade krijg je dus de helft uitgekeerd en de buren dienen hún deel van de schade bij de eigen verzekeraar in te dienen. Beide partijen hebben dan een eventueel storm eigen risico. De meeste verzekeraars hanteren namelijk een (verhoogd) eigen risico bij storm. Dat doen ze omdat het een veel voorkomende vorm van schade is. Beplanting is in principe onderdeel van je inboedel. Je voelt: tenzij die beplanting de erfafscheiding is, want dan wordt die gelijkgesteld met een schutting!
Het kan ook zo zijn dat je een huurwoning hebt. Is de schutting niet van de woningbouwvereniging of verhurende partij, dan kun je deze op je inboedel claimen. Let wel: je dient dan de volgende bewijzen kunnen overhandigen. Een aankoopbewijs van plaatsing of een overnamebewijs met prijs van de vorige huurder in het geval je de schutting overgekocht hebt van de vorige huurder.
Boom omgewaaid of auto
Voor een omgewaaide boom die niet gebruikt wordt als erfafscheiding is meestal geen dekking op de woonhuisverzekeringen. Tenzij de boom een grotere schade dreigt te veroorzaken. Als de boom bijvoorbeeld bijna op het woonhuis valt. De kosten voor het voorkomen van grotere schade zijn ‘bereddingskosten’ en die zijn wél op de opstalverzekering gedekt.
Heb je schade aan je tuinmeubels of schutting, maak dan direct foto’s van voor de verzekeraar. Probeer de schade ook snel te melden bij je verzekeraar.
Als je schade aan je auto oploopt door storm, is dat niet altijd gedekt. Ben je alleen WA verzekerd dan ben je namelijk alleen verzekerd voor schade aan derden. Schade aan je eigen auto wordt dus niet vergoed. Tenzij het bijvoorbeeld een afgevallen dakpan betreft waarvan je weet van welk huis hij is gevallen. Dan kun je daar de claim voor neerleggen!
Als je een WA Beperkt Casco of WA Volledig Casco dekking hebt, kun je de schade wel vergoed krijgen. Let wel op, want bij sommige verzekeraars kunnen er gevolgen zijn voor je premie, bij het claimen van stormschades. Check dit dus goed. Heb je een autoverzekering met een eigen risico? Dan betaal je dat eigen risico ook bij het claimen van een stormschade. Meestal heeft stormschade echter geen invloed op je schadevrij jaren. Hoe dan ook iets om na te vragen bij specialisten als onze adviseurs. Soms is goedkoop duurkoop. U kent het.
Ga je naar een aangesloten herstelbedrijf - van je verzekeraar - dan heb je meestal ook geen eigen risico en krijg je tijdens de reparatieduur bovendien netjes een vervangende auto mee.
Laten we hopen dat de komende lente ons qua weer gunstig gezind is, ook al zien we gemiddeld genomen dat het weer extremer wordt. In verzekeringsland is de verwachting dat de premies voor inboedel- en woonhuisverzekeringen de komende jaren gemiddeld met zo’n 10 procent zullen gaan stijgen.
Voor nu: op naar een zonnige lente!