Ingrid van de Braak - 3-9-2018
Volgens een inventarisatie van Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zijn starters met een studieschuld kansloos op de huizenmarkt. Dat starters het moeilijk hebben op de woningmarkt, is al enige tijd bekend. Het probleem ligt echter dieper dan de studieschuld. Hoe zit dat precies?
Door het nieuwe leenstelsel hebben meer studenten een studieschuld. Dit heeft grote gevolgen voor het hypotheekbedrag dat deze studenten kunnen lenen. Voorlichting over leningen is dan ook essentieel. Studenten en ouders moeten goed geïnformeerd worden over de gevolgen voor de toekomst, nog voordat er een lening wordt afgesloten. Een studieschuld heeft als gevolg dat je later minder kunt lenen, maar dat betekent natuurlijk niet per se dat een hypotheek onmogelijk is. We adviseren altijd om je studieschuld te melden aan je hypotheekadviseur, zodat je geen onverantwoorde lening aangaat.
Bovendien is het onderliggende probleem dat veel starters momenteel minder mogelijkheden hebben om een huis te kunnen kopen doordat er te weinig betaalbare opties zijn. Ook hebben ze vaak onvoldoende spaargeld om bijkomende kosten zoals advies- of makelaarskosten te betalen. Deze kosten moeten nu worden betaald met eigen middelen. Een hypotheek afsluiten met een studieschuld kan nog steeds, ook al lijken starters een vergeten groep in het regeerakkoord dat eind 2017 geïntroduceerd werd.
Wil je weten wat er mogelijk is in jouw persoonlijke situatie? Maak een afspraak bij één van onze vestigingen voor een helder en duidelijk advies.