Raymond de Vries - 14-1-2021
Scheiden met kinderen brengt nog meer emoties met zich mee. Toen jullie trouwde waren jullie natuurlijk nooit van plan om te gaan scheiden. Samen oud worden en een mooi gezinnetje op de wereld zetten, met gelukkige kindjes. Het klinkt nu allemaal zo ver weg.
Voor jullie is het beter om te gaan scheiden, de kinderen worden hier de dupe van. Dat beseffen jullie allebei heel goed. Het laatste wat je wilt is dat je kinderen ongelukkig worden. Als ouders wil je het beste voor hen. Daarom is het, zeker met kinderen, extra belangrijk om alles goed te regelen en gladjes te laten verlopen, zodat ze er zo min mogelijk last van hebben.
Ook voor jullie is het beter om de scheiding zonder escalaties te laten verlopen. Het is logisch dat jullie zo snel mogelijk uit elkaar willen na dit besluit, maar als er kinderen in het spel zijn wordt het een heel ander verhaal. Hoewel jullie als partners uit elkaar gaan, blijven jullie altijd samen de ouders van jullie kinderen. Er is dus een blijvende band tussen jullie, ook na de scheiding.
“Laat kinderen niet klem komen te zitten in de strijd tussen hun ouders.”
Zet de kinderen voorop
Te vaak zien we dat de kinderen tijdens een scheiding worden gebruikt om te onderhandelen. Zet het belang van de kinderen centraal tijdens jullie scheiding. Jullie blijven altijd papa en mama. Het belangrijkste wat jullie te regelen hebben is niet de verdeling van de inboedel, maar de zorg voor jullie kinderen. Goede begeleiding helpt jullie de kinderen de beste zorg en ondersteuning te geven in deze moeilijke periode.
Met deze instelling zorg je ervoor dat de scheiding voor iedereen zo goed mogelijk geregeld wordt. De scheidingsbegeleider helpt jullie hierbij. We praten over de kinderen, maar eventueel ook met de kinderen, als ze daar oud genoeg voor zijn. Het is voor kinderen in deze situatie belangrijk om zich gehoord en begrepen te voelen. Ze hebben geen controle over de situatie en hebben al snel het gevoel aan de zijlijn te staan. Dat geeft ze extra veel verdriet.
Help kinderen de scheiding door
Een scheiding is een heftige ervaring. Je kunt helemaal opgaan in de emotionele rollercoaster. Door je eigen verdriet is het soms moeilijk om de kinderen goed te begeleiden. Daarom maakt de scheidingsbegeleider bewust tijd voor de kinderen. Zo voorkom je dat je kinderen in een loyaliteitsconflict raken of dat ze zichzelf de schuld geven van de scheiding.
Ook voor hen is dit een verdrietige en vooral onzekere periode. Ze hebben hier niet voor gekozen, maar zullen wel om moeten gaan met de gevolgen. Het is aan jullie om de scheiding voor de kinderen zorgvuldig en goed doordacht aan te pakken. Scheiden doe je gelukkig niet elke dag. Grote kans dat je niet weet waar je moet beginnen, of belangrijke zaken over het hoofd ziet.
Met de hulp van de scheidingsbegeleider komt er rust in het proces. Stap voor stap loodst ze jullie hier doorheen. Met haar kennis en ervaring biedt ze ondersteuning waar nodig en zal jullie begeleiden bij het maken van heldere afspraken over de invulling van het ouderschap na de scheiding.
Hoe gaat het met de kinderen na de scheiding?
Hebben jullie beide het ouderlijk gezag? Dan blijft dit ook na de scheiding zo. Dit betekent dat jullie beide verantwoordelijk zijn voor belangrijke beslissingen. Deze beslissingen zullen jullie samen moeten nemen. Als jullie het niet met elkaar eens zijn, zullen jullie hier samen uit moeten komen.
In de omgangsregeling leggen jullie vast wie er op welk moment voor de kinderen zorgt. Wanneer een kind ouder is dan twaalf jaar mag hij of zij bij de kinderrechter aangeven hoe ze over het ouderschapsplan en de omgangsregeling denken. Dit mag bij de rechtbank of per brief. Een omgangsregeling kan zelfs op het verzoek van een kind worden aangepast. Uiteraard blijft de verantwoordelijkheid voor de afspraken en de uitvoering bij de ouders.
Goede afspraken voor een soepele scheiding
Geef je kinderen duidelijkheid en rust in deze heftige periode in hun leven. Een goed ouderschapsplan met praktische afspraken biedt houvast. Als je nu goede afspraken maakt met je ex is dat een fundament voor de toekomst. Hiermee verklein je de kans op conflicten.
Wettelijk gezien zijn er een aantal afspraken die jullie minimaal in het ouderschapsplan moeten zetten. Wij raden aan om hiernaast zoveel mogelijk afspraken op papier te zetten. Hiermee voorkom je misverstanden en conflicten. Dit kunnen hele simpele, dagelijkse dingen zijn, zoals bedtijden, zakgeld, het gebruik van mobiele telefoons en hoe om te gaan met vakanties, verjaardagen en feestdagen.
We begrijpen dat je hoofd tijdens een scheiding overloopt en je niet aan al dit soort details denkt. Daar is de scheidingsbegeleider voor. Ze denkt met jullie mee en geeft allerlei praktische handvatten.
Sluit je huwelijk goed af en zorg voor een solide basis, voor jou en de kinderen.
Regel je echtscheiding goed en je zult met een frisse blik beginnen aan een nieuwe start. Maak vandaag nog kennis met de scheidingsbegeleider.