Jack Tol - 3-3-2017
Vorig jaar meldde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat consumenten veel kunnen besparen op hun financiële producten. Die besparing kan bij modale huishoudens oplopen tot wel € 2.500 per jaar. Als je nog geen goede voornemens hebt voor 2017, is het (laten) beoordelen van je verzekeringen, hypotheek en betaalrekening een goede tip!Top 3 meest gelezen artikelen Kwestie van geld
Waar kun je op besparen?
De ACM heeft de prijzen van de 15 meest voorkomende financiële producten vergeleken. De meeste winst kunnen consumenten behalen met een goedkopere hypotheek. Heb jij al laten beoordelen of je hypotheek kan worden overgesloten naar een lagere rente? Daarnaast kunnen de auto-, inboedel-, opstalverzekering en de basiszorgverzekering vaak goedkoper. Volgens de ACM kan de premie voor een rechtsbijstands- en uitvaartverzekering soms ook worden verlaagd. In een aantal gevallen is het opzeggen van een verzekering de beste optie. We noemen een aantal producten waar je op kunt besparen.
Woekerpolissen
Er zijn nog ongeveer 2,5 miljoen woekerpolissen. Er blijken maar weinig mensen te zijn die hun woekerpolis hebben opgezegd of omgezet naar een ander product. En nog geen procent is serieus gecompenseerd voor de geleden financiële schade, doordat zij zelf in actie zijn gekomen. De kosten van veel beleggingsverzekeringen zijn wel verlaagd. Veel consumenten weten dat de opbrengsten tegenvallen, maar laten hun polis toch doorlopen. Terwijl er goedkopere alternatieven zijn, zoals omzetting naar een bancair product (banksparen voor pensioen of eigen woning). Daar moet wel bij gezegd worden, dat er door de huidige lage rente natuurlijk ook met sparen weinig rendement te behalen valt. Een alternatief daarvoor is beleggen, maar de risico’s die daaraan verbonden zijn, moeten dan wel bij je passen.
Verzekeringen soms overbodig
Als je een uitvaart- of rechtsbijstandverzekering hebt en vermogend bent, is het de vraag of je die verzekeringen wel nodig hebt. Je kunt immers de kosten ook zelf dragen. De overlijdensrisicoverzekering (ORV) en arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zijn goede en vaak noodzakelijke verzekeringen. Echter de afstemming van deze verzekeringen op je persoonlijke situatie is zeer belangrijk. Vaak zijn deze verzekeringen jaren geleden afgesloten en sluiten ze niet meer aan op je huidige situatie. En dat kost je in ieder geval geld, want met name voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn de premies in de afgelopen jaren flink gedaald. Heb je als ondernemer inmiddels een forse waarde in je onderneming opgebouwd? Dan kan de wachttijd van je AOV wellicht verhoogd worden. Dat scheelt weer premie. En misschien kan de verzekering zelfs worden opgezegd, als je je werk aan het afbouwen bent of je tegen je pensioen aan zit.
Een ORV wordt vaak gesloten bij het aangaan van een hypotheek, maar ook voor mensen in een huurwoning is een overlijdensrisicoverzekering vaak wenselijk. Als je huis in waarde is gestegen of je hebt je hypotheek grotendeels afgelost, kun je de ORV op een lager uitkeringsbedrag laten zetten. Of misschien wel opzeggen.
Beleggen
Indexknuffelaars zijn fondsen die niet meer doen dan een index volgen, maar wel vaak kosten rekenen alsof zij actief beleggen. Volgens beleggersvereniging VEB kun je beter overstappen op trackers (indexfondsen). Dat kan 1% aan kosten schelen. Veel consumenten weten dat zij in te dure beleggingsfondsen -vaak huisfondsen van hun bank- zitten, maar doen hier niets aan. En kijk ook eens naar de kosten van je beleggingsrekening.
Hypotheekopslag
Als je een tophypotheek hebt, betaal je een risico-opslag. Een tophypotheek is een lening die dicht tegen de waarde van je huis aan zit. Geldverstrekkers kennen meestal meerdere opslagcategorieën. Heb jij je hypotheek al wat langer en ondertussen al best wat afgelost of vermogen opgebouwd in je spaarhypotheek? Dan betaal je die opslag misschien ten onrechte. Lang niet alle geldverstrekkers passen de opslagen automatisch aan. Of jij tussentijds je opslag kan laten aanpassen, hangt af van de voorwaarden van je hypotheek. De adviseur van de bank kijkt alleen naar de eigen producten. Ga daarom altijd naar een onafhankelijke hypotheekadviseur. Dit kan een mooie besparing opleveren.
Tenslotte
Aanvullende garantieverzekeringen op elektronica zijn meestal overbodig en ook over een aanvullende tandartsverzekering op je zorgpolis moet je je altijd afvragen of die wel nodig is. Nog belangrijker misschien: wanneer heb je voor het laatst laten kijken naar je testament? Kun je je nog steeds vinden in de huwelijkse voorwaarden? Hier nu naar laten kijken voorkomt financiële rotzooi in de toekomst.
Veel mensen vinden het opruimen van hun financiële producten een heel gedoe en stellen het daarom veel te lang uit. ‘Opruimen’ geeft echter nieuw inzicht en kan je geld opleveren. Zie je het niet zitten om dit zelf te doen? Vraag dan aan je financiële adviseur om samen met jou je zaken door te nemen en te kijken of er zaken aangepast kunnen worden.