Ingrid van de Braak - 29-5-2019
Het komt steeds vaker voor dat mensen een recreatiewoning als hoofdverblijf willen gebruiken. Anderen willen een recreatiewoning kopen als tweede woning. Bij het financieren van zo'n woning moet je met verschillende aspecten rekening houden.
Geen hypotheekrenteaftrek
Voor een recreatiewoning is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Ook niet als je de financiering van dit huis via de hypotheek op je hoofdwoning laat lopen. Dit hypotheekdeel wordt als consumptieve lening beschouwd en de rente over dat deel van de lening is om die reden niet aftrekbaar. De eventuele huuropbrengsten daarentegen zijn niet belast en je kan de schuld verrekenen met eventuele spaartegoeden waardoor je mogelijk minder vermogensrendementsheffing betaalt.
Geen volledige financiering
Er zijn maar weinig hypotheekverstrekkers die een recreatiewoning volledig willen financieren. Over het algemeen zijn recreatiewoningen minder courant dan "gewone" woningen.
Ook het beleid ten aanzien van recreatiewoningen van de betreffende gemeente speelt een rol. Heeft de gemeente niet schriftelijk bevestigd dat de recreatiewoning permanent mag worden bewoond, dan wordt financiering van de woning moeilijk, tenzij je de woning echt als "tweede woning" aankoopt.
In de praktijk komt het er op neer dat je een deel van de woning met eigen geld moet financieren. En dat je maar kunt kiezen uit enkele hypotheekverstrekkers, met alle beperkingen die daarbij horen. Het vakantiehuis moet bijvoorbeeld van steen zijn gebouwd, op een fundering, en met pannen gedekt. Soms geldt er ook nog een opslag op de hypotheekrente. Daarnaast kan de hypotheekverstrekker bepaalde beperkingen opleggen. Zo kan er een verbod op het verhuren van de recreatiewoning van toepassing zijn.
Kortom: het financieren van een recreatiewoning is heel goed mogelijk, maar er zitten wel haken en ogen aan. Laat je dus altijd vooraf goed adviseren door een onafhankelijk en gespecialiseerd hypotheekadviseur.