Dirk-Jan Plate CPC - 5-8-2020
De WW-uitkering is bedoeld om een ontslagen werknemer, die beschikbaar blijft voor de arbeidsmarkt, te voorzien van inkomen. Pensioen komt in mindering op een WW-uitkering, want de ontslagen werknemer is (gedeeltelijk) pensioengerechtigde geworden en niet
meer beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Maar er zijn uitzonderingen:
Uitzondering 1
Het deeltijdpensioen heeft een eerder verlies aan arbeidsuren uit dezelfde (resterende) dienstbetrekking opgevangen.
De werknemer is eerder voor een gedeelte met pensioen gegaan. Het deeltijdpensioen keert bijvoorbeeld voor 20% uit en voor het resterende deel (80%) blijft hij werken. Totdat hij te horen krijgt dat hij wordt ontslagen. Hij ontvangt een WW-uitkering gerelateerd aan zijn 4-daagse werkweek. De WW-uitkering wordt niet verminderd met het deeltijdpensioen. Logisch hij blijft immers voor die andere 80% beschikbaar voor de arbeidsmarkt.
Uitzondering 2
Een werkneemster neemt ontslag bij werkgever A. Zij kiest ervoor haar pensioen tot uitkering te laten komen (eventueel aangevuld met spaargeld). Dat gaat vervelen waardoor zij weer een baan zoekt en vindt. De arbeidsovereenkomst met werkgever B wordt niet verlengd maar omdat zij wil blijven werken en beschikbaar voor de arbeidsmarkt blijft vraagt zij een uitkering aan. Die krijgt ze. De WW-uitkering wordt niet gekort met het pensioen dat uit het eerdere dienstverband voortvloeide.
Uitzondering 3
Een ouderdomspensioen dat ‘reeds in aanmerking genomen is’ voor een WW-uitkering, wordt niet nogmaals verrekend met een volgende WW-uitkering(en).
Hoe kan een werkloze een korting voorkomen?
Het reguliere pensioen uitstellen om op deze manier een volledige WW-uitkering te ontvangen? Het actief uitstellen mag niet als daarmee het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) wordt benadeeld. Een prepensioen uitstellen kan tevens een fiscale boete opleveren.
Aan het optimaliseren van de verschillende uitkeringen, pensioenen etc. kleven voorwaarden. Er is ook zoiets als het voorwaardelijk pensioen waar ik eerder op deze website een blog over heb geschreven. Ook daar moet rekening mee worden gehouden.
Het is en blijft een puzzel, ook bij ontslag.
Wilt u meer (verdiepende) informatie over dit onderwerp klik hier.
Voor de goede orde: De informatie in deze blog gaat uit van de actuele regelgeving. Tevens is de informatie algemeen en niet toegespitst op uw persoonlijke situatie. Er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend. Speelt bij u een soortgelijke kwestie controleer dan de regelgeving van dat moment of laat u bijstaan door een (juridisch) adviseur.